IGA Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Przepis pochodzi ze strony http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=522. Tam też można zobaczyć zdjęcia. Ja zastosowałam podwojoną porcję i w takiej wersji podaję. A więc: Składniki: 4 łyżki wody, 40 dag masła, 2 czubate szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 6 łyżki śmietany 18% lub 22%, 2 cytryna, 4 łyżeczki kakao. Wodę, masło i cukier wymieszać w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Po przestudzeniu dodać resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę płynnego ciasta przelać do brytfanki, a do pozostałej części ciasta dodać kakao. Wymieszać masę z kakao i przelać do brytfanki. Dwa kolory ciasta ułożą się w fantazyjny kształt. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z takiej porcji wychodzą dwie keksówki. Ciasto robi się szybki i jest bardzo smaczne. Z powodzeniem może udawać wielkanocną babkę. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halina P. Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Igo upiekłam dzisiaj tą babkę i okazało się że jest naprawdę pyszna. Polecam wszystkim :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jgust Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Igo upiekłam dzisiaj tą babkę i okazało się że jest naprawdę pyszna. Polecam wszystkim :D Pozdrawiam witam!czy mozesz wkleic zdjecie,bo mnie to ciasto wyszlo zakalcowate.Moim zdaniem jest za mało mąki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.