Skocz do zawartości

Czarno-białe Ciasto(babka)


IGA

Rekomendowane odpowiedzi

 

Przepis pochodzi ze strony http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=522. Tam też można zobaczyć zdjęcia. Ja zastosowałam podwojoną porcję i w takiej wersji podaję.

A więc:

Składniki:

4 łyżki wody,

40 dag masła,

2 czubate szklanki cukru,

3 szklanki mąki,

4 łyżeczki proszku do pieczenia,

6 jajek,

6 łyżki śmietany 18% lub 22%,

2 cytryna,

4 łyżeczki kakao.

 Wodę, masło i cukier wymieszać w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia cukru.

Po przestudzeniu dodać resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i sok z cytryny.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Połowę płynnego ciasta przelać do brytfanki, a do pozostałej części ciasta dodać kakao.

Wymieszać masę z kakao i przelać do brytfanki. Dwa kolory ciasta ułożą się w fantazyjny kształt.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z takiej porcji wychodzą dwie keksówki. Ciasto robi się szybki i jest bardzo smaczne. Z powodzeniem może udawać wielkanocną babkę. Polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.