Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość eemil

Czy Mozna Dodać Wódki Do Masy Budyniowej?mleko Skondensowane...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość eemil

Czy jak dodam wódki do masy budyniowej to mi sie nie zważy. Czy macie panie jakieś sprawdzone na 100% przepisy na mase bydyniową? Chciałbym zrobic ciasto ale w przepisie jest tylko budyń bez masła bez niczego! Czy on zastygnie i bedzie sie trzymal masy? Pomoże ktoś! A i jeszcze pytanko jak długo czekac aby mleko skondensowane ostygło?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masa budyniowa. 1/2 litry mleka (czyli 2 szklanki) 12 łyżek cukru cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła Wykonanie: Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować w drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i żółtka i jak mleko będzie kipieć wlać mleko z mąką i gotować aż zgęstnieje wystudzić i utrzeć z masłem. A co do pytania to myślę że można dać wódkę ale do ostudzonego budyniu małym strumyczkiem lać i mieszać i dopiero utrzeć z masłem. Gdyby się masa zważyła to daję masę do rondelka i stawiam na gazie i mikserem na szybkich obrotach miksuje wtedy ładnie się łączy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wodke dodaje prawie do wszystkich mas i zawsze pod sam koniec jak juz masa jest utarta.Jeszcze nigdy mi sie nie zwazyla :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mnie właśnie taka z żółtkami się przed świętami zważyła i ucierałam jeszcze raz dolewając po łyżeczce wrzątku i było ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mnie właśnie taka z żółtkami się przed świętami zważyła i ucierałam jeszcze raz dolewając po łyżeczce wrzątku i było ok.

Masa się warzy wtedy, kiedy składniki mają różną temperaturę. To jest główny powód. Wystarczy leciutko podgrzać, ale można też zacząć od utarcia 1/4 kostki masy i dodawać po łyżce zwarzoną masę, ale to dłuższy proces, choć smakowo mniej masa traci na wartości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.