Gość soyo Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Czesc! Jestem mlodym chlopakiem, ktory zdecydowal zabrac sie za nauke gotowania z checia, aby kiedys bylo ono w moim malym paluszku. Ze mna jest jednak tak, ze lubie najpierw zglebic (choc troche) dziedzine, zanim sie w niej zaglebie praktycznie. Dlatego chcialbym was spytac, czy nie znacie ksiazki, ktora mozecie mi polecic, ktorej glownym celem nie jest podanie przepisow, ale zglebienie "sztuki" gotowania, czyli wszystkiego co sie z tym wiaze. Rodzaje opisane pokrotce lub dokladniej(gotowanie, smazenie, pieczenie, peklowanie itp. - czym sie roznia itd.) Rozne kruczki, ktore sie zawsze przydaja, jak np. dodajac smietane, lepiej do malego kubka ze smietana najpierw wlac troche zupy. W jakiej temperaturze najlepiej przyrzadzac takie i takie mieso. Co sie dzieje, gdy cos zrobimy tak, albo inaczej. Wiem, ze takie rzeczy mozna nabyc z doswiadczeniem, ale byc moze jest ksiazka, ktorej glownym zadaniem jest nauka SZTUKI gotowania(a nie podaje przepisy oraz krotki opis przyrzadzenia), ktora uczy calego garnituru roznych technik czy detali kucharskich, ktore moze wydaja sie male, ale na pewno sprawiaja duza roznice w tym jak na koncu potrawa smakuje/pachnie/wyglada. Jesli mozecie polecic mi taka ksiazke/ksiazki, bede wam bardzo zobowiazany. pozdrawiam was serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 podręczniki do szkół gastronomicznych, technologia przygotowania potraw itp. ps. a śmietanę dodaje się do kubeczka, gdyż polki w domu na ogół używają smietany 12 - 18%, której jakość jest marna a zawartość tłuszczu powoduje, że się warzy. ja używam dobrej 30 (łaciata, łowicz odpada) i wlewam ją do wrzątku bez żadnych ceregieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.