Skocz do zawartości

Luczexx

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    30
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Luczexx

  • Tytuł
    Stały bywalec
  1. cukier do zaczynu - pożywka dla drożdży. przede wszystkim dobrej jakości składniki, niestety obecnie sprzedawana mąka jest tak podłej jakości, że chleb z piekarni, ciasta, makarony już nie "te". drożdże świeże, niemrozone, spróbuj przesiać mąke. bez otwieranai pieca daj mu wygarować się i potem dowal mu ponad 200C zeby sie przypiekło.
  2. nie do końca chodzi o czas , w takiej temperaturze w cieście wytworzy się chrupiąca skórka a samo ciasto nie zdąży wyschnąć.
  3. no tak, kwaśne, białe, na wędzące, z majernakiem i jajkiem. prawie jak zurek!
  4. cieżar jest straszny, ale jest wszystko-odporna :) poza tym bardzo dobry substytut grilla.
  5. owszem :) wychodziły 2 bagietki po 400g kazda i ponad 2 bemary kulek ciasta na pizze po 225 :) ponadto chciałem zauwazyć, że można kupić specjalną mąke do pizzy o wysokiej zawartości glutenu i duzym stopniu miałkości. podajże jest to "zerówka" ale nie dam głowy sobie ściąć.
  6. uwierz mi, że kiedyś pomoc kuchenna tak wyskrobała druciakiem patelnie, że pojawił sie na niej rudy nalot :) nie pamietam jakiej firmy byla patelnia, ale to była solidna włoska robota, cieżko się ją nosiło w jednej dłoni.
  7. pizza typu amerykańskiego - 270C; włoskiego 300-350. w pizzeriach zazwyzcaj ustawione są piece na 350C, wtedy pizza jest gotowa w kilka minut.
  8. są też gotowe koncetraty barszczu, np. Rolnik.
  9. jak w cieście, to tempura będzie najodpowiedniejsza.
  10. żurek bez zakwasu ?! ...
  11. i najlepiej z 3 razy wyrosnąć. ja robie takie: kostka drożdzy, 1,5 l wody, oleju na oko, moze z pol szklanki, cukier, sól, i mąki ile weźmie.
  12. ciężka, żeliwna a to dlatego, że ma inną nośność energii niż zwykłe.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.