-
Liczba zawartości
30 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 NeutralnyO Luczexx
-
Tytuł
Stały bywalec
-
cukier do zaczynu - pożywka dla drożdży. przede wszystkim dobrej jakości składniki, niestety obecnie sprzedawana mąka jest tak podłej jakości, że chleb z piekarni, ciasta, makarony już nie "te". drożdże świeże, niemrozone, spróbuj przesiać mąke. bez otwieranai pieca daj mu wygarować się i potem dowal mu ponad 200C zeby sie przypiekło.
-
nie do końca chodzi o czas , w takiej temperaturze w cieście wytworzy się chrupiąca skórka a samo ciasto nie zdąży wyschnąć.
-
no tak, kwaśne, białe, na wędzące, z majernakiem i jajkiem. prawie jak zurek!
-
cieżar jest straszny, ale jest wszystko-odporna :) poza tym bardzo dobry substytut grilla.
-
owszem :) wychodziły 2 bagietki po 400g kazda i ponad 2 bemary kulek ciasta na pizze po 225 :) ponadto chciałem zauwazyć, że można kupić specjalną mąke do pizzy o wysokiej zawartości glutenu i duzym stopniu miałkości. podajże jest to "zerówka" ale nie dam głowy sobie ściąć.
-
uwierz mi, że kiedyś pomoc kuchenna tak wyskrobała druciakiem patelnie, że pojawił sie na niej rudy nalot :) nie pamietam jakiej firmy byla patelnia, ale to była solidna włoska robota, cieżko się ją nosiło w jednej dłoni.
-
pizza typu amerykańskiego - 270C; włoskiego 300-350. w pizzeriach zazwyzcaj ustawione są piece na 350C, wtedy pizza jest gotowa w kilka minut.
-
są też gotowe koncetraty barszczu, np. Rolnik.
-
jak w cieście, to tempura będzie najodpowiedniejsza.
-
żurek bez zakwasu ?! ...
-
i najlepiej z 3 razy wyrosnąć. ja robie takie: kostka drożdzy, 1,5 l wody, oleju na oko, moze z pol szklanki, cukier, sól, i mąki ile weźmie.
-
spróbuj solę.
-
ciężka, żeliwna a to dlatego, że ma inną nośność energii niż zwykłe.