Gość Jaaa

Ciasto Drożdżowe Opada

5 postów w tym temacie

Dlaczego ciasto drożdżowe po pieczeniu w 150'C przez 50 minut bardzo opada ? pozdrawiam :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A możesz rzucić więcej szczegółów ? Pieczesz w temp. 150 stopni ? To za mało, drożdzowe piecze się w 200 a potem można trochę zmniejszyć.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mówi się, że ciasto drożdżowe jest najtrudniejsze. Ja osobiście piekę je od 6. roku życia i dużo większe problemy sprawiają mi torty :sad: ale do rzeczy. żeby drożdżówka się udała trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach: - mąka nie może być przypadkowa, na ciasta z dodatkiem owoców (czyli tzw. obciążone) lepiej używać mąk o wyższym typie (najlepiej 650 lub 500 wymieszaną z 650), tak samo do keksów. mąka taka tworzy mocniejszą siatkę białek przy wyrabianiu i lepiej się napowietrza - drożdże muszą być świeże! bezpieczniej jest robić ciasto z rozczynem, wtedy można kontrolować jakość drożdży jeszcze przed wyrobieniem ciasta - wyrabianie - musi trwać na tyle długo, by ciasto było gładkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. ja osobiście wyrabiam drewnianą łyżką "wybijając" ciasto od spodu. to ciężka i męcząca praca ale warto, bo efekt jest gwarantowany :grin: - "garowanie" - czyli wyrastanie ciasta przed samym pieczeniem, już po nałożeniu owoców i kruszonki - warto zostawić surowe ciasto na kilkanaście minut w pobliżu piekarnika lub w innym ciepłym miejscu żeby drożdże zdążyły wytworzyć dwutlenek węgla i spulchnić ciasto. - temperatura pieczenia - ciasto drożdżowe zaczynamy piec w około 160 stopniach, żeby urosło. po około 15 minutach (to orientacyjne, bo czas rozrostu ciasta w piecu zależy od jakości mąki, drożdży i stopnia wyrobienia) podkręcamy temperaturę do około 180 stopni po to, żeby zatrzymać rozwój drożdży i utrwalić już wytworzoną strukturę. łączny czas pieczenia ciast Z OWOCAMI nie powinien być dłuższy niż 45 minut. po 35 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem w kilku miejscach czy ciasto się nie klei. ciasto bez owoców pieczemy niecałe 20 minut.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

cukier do zaczynu - pożywka dla drożdży. przede wszystkim dobrej jakości składniki, niestety obecnie sprzedawana mąka jest tak podłej jakości, że chleb z piekarni, ciasta, makarony już nie "te". drożdże świeże, niemrozone, spróbuj przesiać mąke. bez otwieranai pieca daj mu wygarować się i potem dowal mu ponad 200C zeby sie przypiekło.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja uważam że to wina temperatury.Piekę różne rzeczy od 30 lat i nie spotkałam się z tym aby jakieś ciasto piekło się w 150'C.No chyba że bezy, ale to jest raczej suszenie a nie pieczenie.Drożdżowe upiecze się w 170' ale wydłuża się czas pieczenia.Ja piekę (w zależności od przepisu) od 180-200'C.Dużo tez zależy od samego pieca.Przykładowo moja mama ma elektryczny piekarnik i nigdy nie nastawia więcej jak 180'C bo wszystko po chwili jest bardzo przypieczone.Ważne tez czy masz termoobieg i itp wynalazki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.