Gość criginold Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Witam, Przyznam, że sprawa jest dość komiczna, ale zależy mi bardzo na waszym zdaniu. Posiadam jakiś podstawowy zestaw noży kupiony w supermarkecie. W jego skład wchodzą: -Nóż szefa kuchni( taki duży) -Nóż do steków -Nóż uniwersalny -Nóż do obierania Pochwaliłem się już tym co mam w kuchni:) teraz czas na konkrety. Jestem chłopakiem który za wiele w kuchni nie robi, a do tego co robie używam tylko tzw. noża do steków. Kroje im chleb, smaruje itp. Mój tata natomiast do wszytskiego używa tzw. noża szefa kuchni. Ostatnio wywalił "mój" nóż do steków twierdząc, że używam go niezgodnie z przeznaczeniem;/ Upiera się przy tym, że on "swój" nóż szefa kuchni użytkuje w należyty sposób. Tak więc mam do was pytanie jako bardziej obytych w kuchni. Czy nóż szefa kuchni powinien być używany także do smarowania chleba masłem itp? Bo moim zdaniem żaden z nas dobrze nie używał noży bo w gwoli ścisłości do smarowania masłem powinien być używany nóż uniwerslany. Mam racje z tym, że Nóż szefa kuchni nie jest przeznacozny do smarowania:) Ps. Ten post to nie jest żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek67 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Bo moim zdaniem żaden z nas dobrze nie używał noży bo w gwoli ścisłości do smarowania masłem powinien być używany nóż uniwerslany. wszystko zależy od tego jak komu wygodniej, osobiście od dłuższego czasu używam tylko 2-ch noży. oba firmy FISKARS. pierwszy [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] i drugi [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] . pierwszy typowy nóż kuty szefa do (jak ja to nazywam) masówki czyli szatkowanie , przecinanie i krojenie, wbrew pozorom idealny do krojenia drobno zieleniny, czosnku papryki w paski czy kostke ale grubą lub średnią. natomiast 2-gi (obierak) rewelacyjny nóż do obierania warzyw, rozkrawania bułek i wek, smarowania, bardzo drobnego krojenia cebuli i prac precyzyjnych z warzywami gdzie warzywo musi być pokrojone drobno i mieć w miare jednakowy kształty. do wszelkiego rodzaju mięs wole używać noża pierwszego, pozdrawiam witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Z kolei ja nie umiem już smarować zwykłym nożem,wolę specjalne ,drewniane lub plastikowe nożyki do tego przeznaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natalia444 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ja mam w kuchni tylko dwa duże noże ; z piłką i bez ale były dość drogie i muszę przyznać, że są brdzo solidne. Mam je od 3 lat i cały czas są ostre i bardzo dobrze się je trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra_szymczak Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Nóż szefa kuchni do smarowania masła? Ja mam siedmioczęściowy zestaw Berghoffa od noża szefa kuchni po mały nóż do "prac precyzyjnych". I nigdy nie przyszło mi do głowy aby smarować nimi kanapek - jak dla mnie mało wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martyna89 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Ja myślę, że to tez kwestia przyzwyczajenia :) jeżeli ktoś korzysta z jednego noża to dla niego będzie on idealny do wszystkiego :P wystarczy dobrze naostrzyć:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.