Skocz do zawartości

Babka Ziemniaczana :)


sylwuśka

Rekomendowane odpowiedzi

Babka ziemniaczana :grin: 2.5 kg ziemniaków 2 jajka 3 lyzki máki ziemniaczanej 2 lyzka máki zwyklej 1 cebule kielbase, boczek lub slonine sól pieprz Zimniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy máke jajko mieszamy wszystko razem.Cebulke z kielbaska badz slonina czy boczkiem podsmazamy na patelni i dodajemy do naszej ziemniaczanej masy. Blache smarujemy olejem i wylewamy mase ziemniaczaná. Wkladamy do rozgazanego piekarnika na 180stopni i pieczemy 50 do 60 minut :-D Ja dzis robilam z babke ziemniaczana z kielbaska jemy na cieplo ze smietana. Lecz najlepsza jest podsmazana na patelni drugiego dnia :D Moj maz zajada ja z ketchupem :-D Dodaje zdjecia z obiadu dzisiejszego, a jutro dodam podsmazona :D

post-13112-1257287620_thumb.jpg

post-13112-1257287634_thumb.jpg

post-13112-1257287653_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Babka ziemniaczana jest bardzo popularnym daniem na wschodzie Polski. Mieszkałam przez rok w Zamościu i często taką babkę jadłam. Zazwyczaj kroi się grube "kromki" i podaje polane gęstą śmietaną. I rzeczywiście odsmażana na patelni jest jeszcze lepsza. Można też do masy ziemniaczanej dodać jaglanej kaszy - również bardzo dobre. Potwierdzam, że warto spróbować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam, skusiłam się na tę babkę ziemniaczaną, i powiem, że mojej rodzince bardzo smakowała :razz:

Wychodzi jej dużo, ale jak mówi autorka przepisu, można ją też pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni - na kolację czy na obiad na drugi dzień - po prostu pycha - polecam - zwłaszcza miłośnikom ziemniaków :)

post-8-057568500 1302264916_thumb.jpg post-8-048953700 1302264942_thumb.jpg

post-8-038723700 1302264952_thumb.jpg post-8-010742600 1302264972_thumb.jpg

Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorotko ,apetycznie wygląda ten ziemniaczany placek !!!! U nas jest popularny także ....pod nazwą *ruchaniec* :oops: ...nie mam pojęcia skąd ta nazwa :grin: .Zamiast pokrojonego boczku , dają cieniutkie plasterki na dno i wierzch + pieprz , sól , cebula , niektórzy dodają kaszy mannej . Ja go nie piekłam jeszcze ,ale Twoje zdjęcia zachęcaja ,zeby wypróbować . Pozdrawiam wiosennie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wcześniej też takiej babki nie jadłam, ale czytając składniki i wykonanie - bardzo mi "zasmakowała" - więc się na nią skusiłam, i nie żałowałam. Boczek i kiełbasa nadają właśnie smak tej babce, bo taka duża ilość masy ziemniaczanej bez dodatków byłaby może mdła, a tak smakuje że hej! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja potwierdzam wspaniały smak takiej babki ziemniaczanej,my robimy ja dość często właśnie w formie babki na blaszce...czasami nawet na wierzch kładziemy małe placki mięsa mielonego lub ten farsz napychamy we flaki wieprzowe grube i jest kiszka ziemniaczana pieczona na złoto w piekarniku...mmmmm pychotka!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.