Skocz do zawartości

Coś Dobrego


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis z wydania " Ciasta na stół" Ciasto 7 jajek szklanka cukru pudru szklanka mąki + 2 łyżki mąki 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżki kakao 2 łyżki kisielu wiśniowego w proszku Proporcje na średnią blaszkę, upiekłam w dużej tortownicy Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i razem zmiksować. Szklankę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z odłożoną mąką, trzecią z kakao, a czwartą z kisielem. Na środek blaszki wykładać po 3 łyżki każdej porcji ciasta, zaczynając od ciasta z makiem, a kończąc na cieście z kisielem. Tak przygotowane ciasto piec 40 minut , a po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ja piekłam 35 minut. Krem 2 szklanki wody 2 op. zielonej galaretki, użyłam agrestowej 1/2 litra śmietany kremówki 2 op. śnieżki, użyłam na mleko Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze "Śnieżkami", dodać tężejącą galaretkę i wymieszać, zmiksowałam. Dekoracja: dowolna polewa do ciast. Na ciasto wyłożyć krem, przykryć drugim blatem i całość polać polewą.

post-2336-1258221798_thumb.jpg

post-2336-1258221812_thumb.jpg

post-2336-1258221820_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko ależ ciekawy przepis nam zaserwowałaś :) Piękny wypiek!!! Powiedz proszę, bo nie za bardzo rozumiem, jak należy wykładać to ciasto na środek blaszki... nie za bardzo potrafię to sobie wyobrazić a chętnie wypróbuję przepis! Pozdraawiam Cię serdecznie :mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kingo ciasto trzeba wykładać stale na środek wpierw z makiem, następnie na nie ciasto wymieszane z dwiema łyżkami mąki z kakao i na końcu z kisielem i ponownie znów nakładać kolejno na środek aż do wyczerpania ciasta. Ciasto tak samo się nakłada jak na zebrę. Ja dodałam orginalny przepis. Serdeczne pozdrowienia i dziękuję za pochwałę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko dziękuję za odpowiedź. Ciasto tak apetycznie wygląda, że mam wielką ochotę je upiec. gdy się tego podejmę, dam znać jak wyszło :) Pozdrawiam ciepło!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eluniu ja również Cię witam bardzo serdecznie. Ja sobie pomyślałam że po przekrojeniu będzie wygladąć jak zebra. Ukształtowało się inaczej, osobiście podoba mi się i brałam pod uwagę krem którego smak znam. Błędem jest że bardzo dużo osób nie podaje w jakich blaszkach piecze i jakiej one są średnicy. Orientować się trzeba samemu po składnikach ciasta i kremu. Pozdrawiam Ciebie wraz z całą rodzinką, życząc dużo zdrowia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.