Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
winiusia

Makaroniki Słonecznikowe

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj stworzyłam nowy przepis na dietetyczne makaroniki ze słonecznikiem Składniki: 2 białka 200 g słonecznika łuskanego 50 g fruktozy ( jak ktoś się nie odchudza może być cukier) Białka ubić, dodać rozdrobniony słonecznik i cukier. W oryginalnym przepisie który modyfikowałam na ta ilość ciasta było 100 g cukru, jak dla mnie to za dużo, tym bardziej, że fruktoza jest od cukru słodsza. Piekłam ok 15 min w temp 160 stopni, bez termoobiegu. Wyszły super tylko trochę mało :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj :smile:

Skusiłam się na Twój przepis :arrow: makaroniki wyszły rewelacyjne :biggrin:

post-8-0-14979300-1326878998_thumb.jpg

Bardzo szybko się je robi i super pomysł na wykorzystanie białek. Ja właśnie zrobiłam sobie ciasto na faworki/róże karnawałowe, ciasto włożyłam do lodówki, aby się chłodziło, a w tym czasie zabrałam się za białka, które mi zostały i zrobiłam z nich właśnie te makaroniki :smile: Ja dodałam do nich zwykły cukier, z podanego przepisu wyszło mi 30 sztuk makaroników.

W podobny sposób zrobiłam też inne makaroniki m.in. z dodatkiem pestek z dyni i z otrębów - wyszły równie smaczne :smile:

Dzięki za pomysł i pozdrawiam :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie: co dalej po ubiciu białek? :) Gdy mam już gotową masę, nakładam łyżką na formę wyłożoną papierem, wysmarowaną tłuszczem czy jeszcze w inny sposób? Dziękuję z góry za odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nakładałam łyżeczką, na formę wyłożoną papierem, i zauważyłam że z tej formy, na której ułożyłam ciasteczka i od razu włożyłam do piekarnika i piekłam, to ciasteczka ładnie odeszły. Natomiast ciasteczka, które czekały w formie na pieczenie (bo piekarnik był zajęty), to po upieczeniu trochę nie chciały odejść. (Nie wiem o co tu chodzi :blink: ) A trzecią formę posmarowałam grubą ilością margaryny, wtedy po upieczeniu ciasteczka bardzo ładnie odchodziły. Troszeczkę się też rozlewają podczas pieczenia, więc nie należy ich za blisko układać, powodzenia :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko dziękuję za odpowiedź i Twoje uwagi :) No, to na Dzień Babci i Dziadka oprócz kruchych ciasteczek z jabłkami będą też makaroniki :) Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo i udanych wypieków życzę :) Ps. A te kruche ciasteczka to jakiś nowy przepis? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko kruche ciasteczka z jabłkami piekę już od dawna, ale nie zmaieszczałam dotąd przepisu.. hmm.. a może to dobry pomysł, żeby się nim podzielić :) Bo to takie ciasteczka dietetyczne, dla diabetyków, na fruktozie i z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z pszenną.. i z bezcukrową czekoladą.. Może komuś przypadną do gustu.. Ok, zamieszczę przepis jutro albo jeszcze dziś, ale trochę później :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ooooo zapowiadają się apetycznie :) Chętnie upiekę takie ciasteczka, ślicznie dziękuję i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.