Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
halina mlodzieniak

Pierniki Alpejskie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja juz pokusilam sie na wyprobowanie tego przepisu na pierniczki ,choc do swiat jeszcze troszke czasu. Musze przyznac ze są bardzo miekkie i smaczne. Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach :) Składniki: - 1 kg mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru (dałam mniej) - 3 łyżki kakao - 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników - 1 kostka masła/margaryny (250 g) - 1 słoik miodu (400 g) miód sztuczny Dzień przed pieczeniem: Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach ,pierniczki możemy polać czekoladą , polewą czekoladową lub lukrem.

post-2248-1258743445_thumb.jpg

post-2248-1258743696_thumb.jpg

post-2248-1258743767_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko ale cudne z 1 kg mąki chyba sporo wyszło?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko tą razą zrobię pierniki z Twojego przepisu. Pierniki bardzo ładne, zaletą jest że można wcześniej upiec, zdjęcia dodam. Dziękuję za dodany wypróbowany przepis. Pozdrawiam

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

andy8 z 1kg wychodzi sporo piernikow, sa bardzo lekkie i smakuja jak katarzynki.

Halinko, wyprobuj, wyprobuj....u mnie juz sie prawie kończa wiec upieke następną porcje .

Pozdrawiam

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko pierniczki są cudowne. Zawsze korzystałam ze swojego przepisu ,ale może czas go zmienić i znowu zadziwić rodzinkę. Pozdrawiam,pa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Aldi dokupiłam dzisiaj foremki do wycinania. W zestawie jest 25 sztuk, różne rozmiary i wzory. W Lidlu też będą w sprzedaży. Podałam może ktoś będzie zainteresowany kupnem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Eluniu 26.11. w czwartek, będą również w sprzedaży formy, foremki do babeczek, mufinek i.t.d.

post-2336-1258925070_thumb.jpg

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko ja nie przeczytałam odpowiedzi wczoraj i jak dziś pojechałam do miasta do lekarza to wstąpiłam,ale nie było w L IDLU-teraz pojadę w środę ale jak będą dopiero w czwartek to nie mam po co iść. Dziękuję jednak za pomoc i pa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko zaczynam piec pierniki. Pozdrawiam Dodaję upieczone, cały czas jeszcze piekę, wychodzi ich dużo. Stwierdzono że są bardzo dobre, dziękuję za przepis i ocena najwyższa.

post-2336-1260647307_thumb.jpg

post-2336-1260647315_thumb.jpg

post-2336-1260651505_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.