Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
djsimo

Zupa Krem Brokułowa - Polecam

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Przepis wymysliłem sam, wzorując się na kilku innych przepisach znalezionych gdzieś w internecie.

Co będzie potrzebne:

-1l wywaru [użyłem kostki rosołowej]

-1 brokuł

-2 cebule

-2-3 ząbki czosnku

-ptysi groszek

-250ml śmietany 18% albo 30%

-sól, pieprz, olej/oliwa z oliwek

Dołączona grafika

Wykonanie:

Przygotowanie nie sprawia żadnych trudności, ogólnie można ją już zjeść po 30 min, jeśli wszystkie składniki mamy pod ręką. Najpierw gotujemy brokul [dzielimy na mniejsze różyczki], w wodzie, chociaż można go ugotować razem z wywarem. Czas gotowania, to zaleznie od wielkości, 15-25min. W międzyczasie, obieramy i kroimy w piórka cebule. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Jak się zrumieni, odkładamy na bok i czekamy na brokuły, ktore powinny sie ugotować tak na wpół. Nie za miękkie, nie za twarde. Żeby wszystko nabrało ostatecznego kształtu i smaku, musimy to połączyć w jedną całość. Brokuł, dzielimy na różyczki i wrzucamy do blendera, szybko rozdrabniamy, dorzucamy cebulę, czosnek pokrojony w kosteczke [można pominąć]. Miksujemy na papkę, w międzyczasie dolewamy nasz wywar. Po zmiksowaniu na odpowiadającą nam konsystencję dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oscypek [można użyć dowolnie innego sera] trzemy na tarce na małych oczkach. Podajemy na ciepło , tuż przed podaniem posypać groszkiem ptysim oraz startym serem.

Smacznego.

Saymon

Dołączona grafika

[ --> http://www.passionfood.blox.pl ]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny przepis, uwielbiam takie zupy, na pewno wypróbuje przy najbliższej okazji. Ja bym tylko zastąpił ptysiowy groszek czosnkowymi grzaneczkami :-D Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam. wlasnie zrobilam ten przepis, tylko dodalam jeszcze groszek zielony (2 puszki) i nie dolewalam juz smietany. krem wyszedl gesty i pyszny. bardzo syty. do tego zrobilam grzanki z chleba razowego - naprawde pycha! polecam!! pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przepis fajny, robię podobną zupę, tylko ja nie używam śmietany. Często zamiast groszku ptysiowego wrzucam zieloną paprykę pokrojoną w drobną kostkę-żeby coś chrupało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.