Skocz do zawartości

Ciasto jabłkowe z budyniem waniliowym


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto jabłkowe z budyniem waniliowym

500 g mąki

275 g masła lub margaryny

2 jajka

1 niepełna szklanka cukru (200 g)

2 szklanki mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego

5-6 jabłek

2 łyżki cukru pudru

Z połowy mąki, 125 g tłuszczu, 75 g cukru i jednego jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki na 1-2 godz. Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagnieść osobno, również odłożyć do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Pierwsze ciasto rozwałkować, przenieść na blachę, wstawić do piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Upieczony placek posmarować budyniem, na nim ułożyć jabłka. Ciasto z lodówki wyjąć, pokruszyć na jabłka. Wstawić do piekarnika, piec 35 min w temp. 200°C. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.