Janka Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Piernik doskonały *25 dkg mąki pszennej *25 dkg mąki żytniej *pół słoika miodu (ok.20 dkg) *szklanka cukru *4 jaja *20 dkg masła *łyżeczka smalcu *duża przyprawa korzenna do piernika *co najmniej szklanka bakalii (orzechy,daktyle,rodzynki,figi,skórka pomarańczowa.) *łyżka sody oczyszczonej Do rondla wsypać cukier,zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor, zalać połową szklanki gorącej wody i chwilę pogotować. Włożyć miód, margarynę, smalec. Gdy składniki się rozpuszczą, wystudzić. Wbić jaja, dodać obie mąki, sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku, przyprawę i wyrobić ciasto. Na koniec dodać bakalie oprószone mąką, wymieszać. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy. Piec około godziny w niezbyt gorącym piekarniku (ok.160 stopni C ). Przepis wycięłam kilkanaście lat temu z gazety z informacją że jest to przepis pani Ossowskiej. Wczoraj dałam 1 szklankę orzechów,rodzynki,żurawinę,kilka daktyli i śliwek . Do rozpuszczenia sody dałam prawie pół szklanki mleka. Przyprawy-dałam 1 op.Kotanyi,1 op.innej firmy,łyżeczkę cynamonu i trochę przyprawy do pierników ze sklepu eko. Rozlałam w 3 foremki aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystyna9 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Piernik jest faktycznie doskonały 🙂 Przełozyłam powidłami wymieszanymi po podgrzaniu, z gorzką czekoladą. Pyszny po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Mniam, wygląda apetycznie :) aż zjadłoby się kawałeczek :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 To jest moje zdjęcie,które wcześniej uciekło w cyberprzestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 O! Mniam, wygląda pięknie Janeczko 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UzytkownikMS Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Apetycznie wygląda,aż zjadłoby się kawałek. Na tych zdjęciach każdy z pierników ma inny kolor a przepis był ten sam ma się rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamofnik Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 moja mama robi bardzo podobny, byle do świąt ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.