Skocz do zawartości

Piernik Doskonały


Janka

Rekomendowane odpowiedzi

Piernik doskonały

 

 

*25 dkg mąki pszennej

*25 dkg mąki żytniej

*pół słoika miodu (ok.20 dkg)

*szklanka cukru

*4 jaja

*20 dkg masła

*łyżeczka smalcu

*duża przyprawa korzenna do piernika

*co najmniej szklanka bakalii (orzechy,daktyle,rodzynki,figi,skórka

pomarańczowa.)

*łyżka sody oczyszczonej

 

Do rondla wsypać cukier,zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor, zalać połową szklanki gorącej wody i chwilę pogotować.

Włożyć miód, margarynę, smalec.

Gdy składniki się rozpuszczą, wystudzić.

Wbić jaja, dodać obie mąki, sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku, przyprawę i wyrobić ciasto.

Na koniec dodać bakalie oprószone mąką, wymieszać.

Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy.

Piec około godziny w niezbyt gorącym piekarniku (ok.160 stopni C ).

 

Przepis wycięłam kilkanaście lat temu z gazety z informacją że jest to przepis pani Ossowskiej.

 

Wczoraj dałam 1 szklankę orzechów,rodzynki,żurawinę,kilka daktyli i śliwek .

Do rozpuszczenia sody dałam prawie pół szklanki mleka.

Przyprawy-dałam 1 op.Kotanyi,1 op.innej firmy,łyżeczkę cynamonu i trochę przyprawy do pierników ze sklepu eko.

 

Rozlałam w 3 foremki aluminiowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 5 miesięcy później...
  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.