Skocz do zawartości

Kruszawiec


Stokrotka

Rekomendowane odpowiedzi

3 szkl mąki 1 szkl cukru (1/2 do ciasta, 1/2 do białek) 2,5 łyżki smalcu 2 łyżki kakao 1 margaryna 5 jaj 1 mały proszek do pieczenia (12g) kwaśny dżem (porzeczkowy, agrestowy, wiśniowy) Z mąki, margaryny, smalcu i żółtek zagnieść ciasto. Dodać proszek do pieczenia i cukier (pół szklanki) znowu wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Formę wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno pokruszyć jedną z jasnych części ciasta, potem kakaową. Na tą warstwę nałożyć dżem, można też rozłożyć trochę owoców agrestu, albo innych. Białka ubić na sztywno, potem dodawać porcjami pół szklanki cukru. Pianę rozłożyć równomiernie na dżemie.Pozostałą część ciasta rozkruszyć na wierzch. Piec w 180 st około 30 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.