Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na to ciasto mam już około 15 lat i kiedyś często je piekłam-pochodzi z książeczki,,Babeczka. Przeglądałam swoje stare zeszyty i zastanawiałam się co upiec synowi na zabawę choinkową i tak jakoś padło na to. Przeglądałam forum i jest dużo podobnych ciast -typu pijak ,ale ten się jednak czymś różni...na zachętę wstawiam fotkę-nie jest ona zbyt dobra i nie odda widoku ciasta bo odkroiłam na spróbowanie tylko małą kromeczkę. Polecam jednak spróbować-krem można dać zwykły budyniowy. 1. Upiec biszkopt z 4 jajek. 2.Ciasto makowo-kokosowe SKŁADNIKI 7białek 1 szklanka cukru 1 szkl suchego maku 1 szkl wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczenej 1 płaska łyżeczka proszku Ubić białka na sztywno,dodać cukier i jeszcze poubijać ,dodać wymieszaną resztę składników i wymieszać. Upiec na tej samej blaszce co biszkopt około 30 minut. 3.KREM 2 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru budyń śmietankowy na 3/4 l -Delekty 1 galaretka -ja dałam pomarańczową 2 łyżki alkoholu Ugotować budyń i do gorącego wsypać suchą galraretkę i dobrze wymieszać. Następnię utrzeć 1 masło lub dobrą margarynę i dodawać powoli zimny budyń,na koniec alkohol. Potrzebne nam będą jeszcze słoiczek dżemubrzoskwiniowego lub morelowego i 3 paczki herbatników oraz kieliszek alkoholu. Na biszkopcie rozsmarować dżem i 1/2 kremu-na to ciasto makowo-kokosowe i resztę kremu-teraz herbatniki maczane w alkoholu rozcieńczonym w wodzie przegotowanej-w stosunku 2;1-czyli 2 kieliszki wody. Wierzch polać polewą i smacznego.

post-3528-1264589225_thumb.jpg

post-3528-1264589329_thumb.jpg

post-3528-1264589511_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam forumowiczow :))Wszystkiego dobrego w nowym roku zycze wszystkim. Potwierdzam ciasto jest super.Robila kolezanka z pracy i dala mi ten przepis a bylo to ladnych pare lat temu calkiem o nim zapomnialam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Eluś - ciasto wygląda mniamniuśnie,miałam robić karpatkę ale teraz zastanawiam się nad tym ciachem. Muszę pokazać synowi bo od niego zależy co będzie jadł :) Wczoraj właśnie skończył 18-stkę a nie piekłam tortu bo zwyczajnie nie umiem. Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajne ciasto zwłaszcza jak jest nadmiar białek :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda wspaniale, kolejny przepis do wypróbowania :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu smak kremu można zmienić dając dowolną galaretkę-a swoją drogą cieszy mnie ,że się nim zainteresowałyście. Syn mówił ,że poszedł jako pierwszy.... :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.