Skocz do zawartości

Góralska Kwaśnica


ina12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis podany przez Damiana Kicmala z Zakopanego. 1/2 kapusty kiszonej 30 dag mięsa wieprzowego 1 duża cebula - lub dwie mniejsze olej 2 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 3 łyżki masła 4 ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego suszony majeranek do smaku Pokrojone mięso i cebulę podsmażamy na oleju i przekładamy do garnka z gotujacą się wodą z przyprawami. Po 15 minutach dodajemy kiszoną kapustę i dalej gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Z masła i mąki robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywarem i wlewamy do zupy. Do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Kwaśnicę podajemy z ziemniakami. Rady Damiana Kicmala: Zamiast mięsa możemy podać boczek, zupa smakuje też z grzankami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.