Skocz do zawartości

Zupa prowansalska


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Zupa prowansalska

30 dag fasolki szparagowej,

3 marchewki,

1 por,

1 średnia cebula,

3 średnie ziemniaki,

2 średnie pomidory,

4 ząbki czosnku,

3 łyżki oliwy z oliwek,

1 łyżka mąki,

1 łyżka posiekanej bazylii,

1,5 łyżki startego parmezanu,

1,5 l rosołu (może być z kostki),

2 liście laurowe,

sól i pieprz do smaku.

Fasolkę pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 1 cm kawałki. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Obraną i umytą marchew i oczyszczony i umyty por pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Oprószyć mąką. Chwilę smażyć. Dodać pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodać parmezan i bazylię. Do garnka wrzucić fasolkę szparagową, marchewkę, ziemniaki i liście laurowe. Gotować ok 15 min. Dodać por i gotować do miękkości warzyw. Do zupy wlać zawartość patelni. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Zupę podawać bardzo gorącą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.