Bahus Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zupa prowansalska 30 dag fasolki szparagowej, 3 marchewki, 1 por, 1 średnia cebula, 3 średnie ziemniaki, 2 średnie pomidory, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka mąki, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1,5 łyżki startego parmezanu, 1,5 l rosołu (może być z kostki), 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Fasolkę pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 1 cm kawałki. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Obraną i umytą marchew i oczyszczony i umyty por pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Oprószyć mąką. Chwilę smażyć. Dodać pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodać parmezan i bazylię. Do garnka wrzucić fasolkę szparagową, marchewkę, ziemniaki i liście laurowe. Gotować ok 15 min. Dodać por i gotować do miękkości warzyw. Do zupy wlać zawartość patelni. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Zupę podawać bardzo gorącą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.