betsy Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Mam pytanie co lepiej dodac wodę czy mleko do pieczenia chleba z automatu :wink: :wink: Cytuj
gatita Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Oczywiście, że lepiej mleko. Chlebek też wychodzi pyszny z maślanką ! Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Jeśli chcesz mieć taki normalny smak chleba to radzę dodawać wodę, a jeśli wolisz coś jak ciasto drożdżowe to mleko. Cytuj
betsy Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Dziękuję za odpowiedź :) Chlebek za każdym razem wychodzi przepyszny :( Cytuj
basga Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ja często zamiast wody daję...żurek w butelce lub nawet trochę piwa. Cytuj
DoDomku Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 I jak smakuje taki chlebek z dodatkiem piwa? Przepis ciekawy i chyba musze spróbować:) A do zwykłego chlebka z automatu o wiele lepiej jest dodać wodę,wtedy bedzie miał bardziej naturalny smak. Cytuj
sonia01 Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 zastanawiam się nad kupnem takiego automatu do pieczenia chleba. czy to nie jest tak, że na początku o coś nowego, fajnie a potem do kata? często go używacie? Cytuj
robus2000 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 witam Używam tej maszynki do pieczenia chleba już ponad rok. Piekłem różne chleby; cytrynowy, herbaciany, z siemieniem itp, i nawet robiłem dżem z fig, które przywiozłem z Chorwacji. Piekę prawie codziennie, a zdarza się często, że piekę dwa chleby. Ale tylko w takie dni gdy nie pracuję. Cykl pieczenia wynosi ok.3 godz. 40 min., więc dwa wypieki to ponad 7 godz. Przez ten rok pieczenia to wymieniłem już foremkę i mieszadła bo uległy znacznemu zużyciu. Cała moja 4 os. rodzina jest hepi bo mają zawsze świeży chleb, a wśród znajomych to jestem znany jako /rodzinny piekarczyk/. Naprawdę polecam zakup tego sprzętu i delektowanie się ''swoim chlebem''. 1 Cytuj
malgosiam1980 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Witam. Czy mogłabym prosić o kilka przepisów na Pańskie chlebki z automatu? Będę bardzo wdzięczna bo moje 5 osobowe stadko dzieciaczków już nawet nie chce słyszeć o kupnym pieczywie.... Pozdrawiam Cytuj
Nick_1 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Jeżeli jest to chleb z automatu,to zdecydowanie lepiej jest dodać mleko. Wtedy wychodzi o wiele smaczniejszy niż kiedy dodajemy wodę. Przynajmniej ja miałam takie wrażenie. Cytuj
Gość Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Też sobie właśnie muszę kupić taką maszynkę mam już nawet materiały na temat przepisów. Internet zna odpowiedzi na każde pytanie :) Cytuj
Gość Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 (edytowane) A ja mam trochę inne pytanie. Kupiłem automat SilverCresta, wszystko wychodzi fajnie. Poza jednym: Jak upiec w tym automacie ciabattę z gotowej mieszanki z Lidla? Na opakowaniu jest "ustawić automat na chleb tostowy". A automat (ani instrukcja) nie ma takiej opcji. Do wyboru mam takie programy: normalny, kruchy, razowy, słodki, express, ciasto zagniatane, makaron, chleb maślany, bezglutenowe, ciasto, konfitura, pieczenie. Którą opcję wybrać? Edytowane 7 Października 2011 przez WlodekP Cytuj
Agni Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Właśnie dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam ciabattę z mieszanki z Lidla. Włączyłam program 6 - ciasto zagniatane. Mieszało się i rosło prawie 2 godziny. Naprawdę pięknie wyrosło. Ale piekłam w piekarniku. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Przełożyłam ciasto (bez mieszadełek ;-) ) na blat posypany mąką, ręce też w mąką oprószyłam. Ostrym nożem przecięłam ciasto na 4 części. Uformowałam zgrabne placki, które położyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam ją do nagrzanego do 220st. piekarnika (wcześniej wstawiłam do niego też miseczkę z wodą). Piekłam ok. 30 minut. Po wyjęciu przełożyłam na ruszt, żeby dobrze wystygły - pozostawione na papierze zwilgotniałyby. Wyszły bardzo fajnie. Mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Samo wymieszane i wyrośnięte ciasto zajmowało prawie całą formę, a w trakcie pieczenia jeszcze rośnie, więc nie wyobrażam sobie pieczenia takiej ciabatty normalnie w automacie. Ale tak jak mówię, ciasto łatwo się formuje - potrzeba tylko trochę mąki, bo inaczej się klei. Polecam i życzę smacznego :D Cytuj
wojtekpori Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 witam pieke chleb juz pare razy wychodzi w miare mam tylko jeden problem zapach jego jest inny niż się spodziewałem ttzn nie ma zapachu prawdziwego chleba co trzeba jeszcze dodać żeby uzyskać zapach pieczonego chlebka proszę o pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi