Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
betsy

Chleb Z Automatu

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz mieć taki normalny smak chleba to radzę dodawać wodę, a jeśli wolisz coś jak ciasto drożdżowe to mleko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja często zamiast wody daję...żurek w butelce lub nawet trochę piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jak smakuje taki chlebek z dodatkiem piwa? Przepis ciekawy i chyba musze spróbować:) A do zwykłego chlebka z automatu o wiele lepiej jest dodać wodę,wtedy bedzie miał bardziej naturalny smak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam się nad kupnem takiego automatu do pieczenia chleba. czy to nie jest tak, że na początku o coś nowego, fajnie a potem do kata? często go używacie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam Używam tej maszynki do pieczenia chleba już ponad rok. Piekłem różne chleby; cytrynowy, herbaciany, z siemieniem itp, i nawet robiłem dżem z fig, które przywiozłem z Chorwacji. Piekę prawie codziennie, a zdarza się często, że piekę dwa chleby. Ale tylko w takie dni gdy nie pracuję. Cykl pieczenia wynosi ok.3 godz. 40 min., więc dwa wypieki to ponad 7 godz. Przez ten rok pieczenia to wymieniłem już foremkę i mieszadła bo uległy znacznemu zużyciu. Cała moja 4 os. rodzina jest hepi bo mają zawsze świeży chleb, a wśród znajomych to jestem znany jako /rodzinny piekarczyk/. Naprawdę polecam zakup tego sprzętu i delektowanie się ''swoim chlebem''.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Czy mogłabym prosić o kilka przepisów na Pańskie chlebki z automatu? Będę bardzo wdzięczna bo moje 5 osobowe stadko dzieciaczków już nawet nie chce słyszeć o kupnym pieczywie.... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli jest to chleb z automatu,to zdecydowanie lepiej jest dodać mleko. Wtedy wychodzi o wiele smaczniejszy niż kiedy dodajemy wodę. Przynajmniej ja miałam takie wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Też sobie właśnie muszę kupić taką maszynkę mam już nawet materiały na temat przepisów. Internet zna odpowiedzi na każde pytanie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

A ja mam trochę inne pytanie. Kupiłem automat SilverCresta, wszystko wychodzi fajnie. Poza jednym: Jak upiec w tym automacie ciabattę z gotowej mieszanki z Lidla? Na opakowaniu jest "ustawić automat na chleb tostowy". A automat (ani instrukcja) nie ma takiej opcji. Do wyboru mam takie programy: normalny, kruchy, razowy, słodki, express, ciasto zagniatane, makaron, chleb maślany, bezglutenowe, ciasto, konfitura, pieczenie. Którą opcję wybrać?

Edytowane przez WlodekP

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam ciabattę z mieszanki z Lidla. Włączyłam program 6 - ciasto zagniatane. Mieszało się i rosło prawie 2 godziny. Naprawdę pięknie wyrosło. Ale piekłam w piekarniku. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Przełożyłam ciasto (bez mieszadełek ;-) ) na blat posypany mąką, ręce też w mąką oprószyłam. Ostrym nożem przecięłam ciasto na 4 części. Uformowałam zgrabne placki, które położyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam ją do nagrzanego do 220st. piekarnika (wcześniej wstawiłam do niego też miseczkę z wodą). Piekłam ok. 30 minut. Po wyjęciu przełożyłam na ruszt, żeby dobrze wystygły - pozostawione na papierze zwilgotniałyby. Wyszły bardzo fajnie. Mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Samo wymieszane i wyrośnięte ciasto zajmowało prawie całą formę, a w trakcie pieczenia jeszcze rośnie, więc nie wyobrażam sobie pieczenia takiej ciabatty normalnie w automacie. Ale tak jak mówię, ciasto łatwo się formuje - potrzeba tylko trochę mąki, bo inaczej się klei. Polecam i życzę smacznego :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam pieke chleb juz pare razy wychodzi w miare mam tylko jeden problem zapach jego jest inny niż się spodziewałem ttzn nie ma zapachu prawdziwego chleba co trzeba jeszcze dodać żeby uzyskać zapach pieczonego chlebka proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.