Skocz do zawartości
skuwiakowa

Pyszna Chałka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki ( wychodzą z nich 2 sztuki):

- 30 g świeżych drożdży

- 400 ml ciepłej wody

- 90 g cukru

- 1 kg mąki

- łyżka soli

- 3 jajka

- 100 g roztopionego masła

- 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta ( ja nigdy nie zużywam pozostałych 150g mąki - zawsze mniej). Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je ok. 5 min na blacie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godz. W międzyczasie ciasto odgazowujemy. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części i zaplatamy z nich 2 chałki. znów zostawiamy do wyrośnięcia. tym razem na 40 min. Po wyrośnięciu smarujemy chałki roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać je makiem lub kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min w temp.

180 st. C.

Gorąco polecam ten przepis. Chałki są pyszne i świeże parę dni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc to zarówno te kupione jak i domowej roboty chałki,zawsze po jednym dniu stawały się bardzo suche i po prostu nie dobre w smaku. Jak wiadomo najlepiej smakuje świeża chałka z masłem,pychota. Dzięki za przepis,na pewno z niego skorzystam:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ameba

Raczej robić sama nie będę, nie jestem jeszcze na takim stopniu zaawansowania :) Ale chałkę uwielbiam, tak jak pisze Dodomku - świeża z masłem mniam!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę, że ta chałka zachowa świeżość trochę dłużej. Sama umieściłam podobny przepis i chałka jest znacznie dłużej świeża i mięciutka niż ta przyniesiona ze sklepu. Zachęcam do samodzielnego upieczenia chałki. Polecam również przepis Izabeli http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/86-chalka-na-jogurcie.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.