
skuwiakowa
Smakowicze-
Liczba zawartości
11 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
2
Ostatnia wygrana skuwiakowa w dniu 8 Października 2010
Użytkownicy przyznają skuwiakowa punkty reputacji!
Reputacja
2 NeutralnyO skuwiakowa
-
Tytuł
Nowy forumowicz
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
-
Lokalizacja
Gorzów
-
Zainteresowania
ostatnio pieczenie i gotowanie czegoś nowego
-
Prosta sałatka gyros: SKŁADNIKI: kapusta pekińska piersi z kurczaka przyprawa gyros kukurydza z puszki ( niekoniecznie) olej do smażenia ( nie dużo) Sos czosnkowy: czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany, śmietana, majonez, sol i pieprz. ( na 1 łyżkę majonezu daje się 2 łyżki śmietany). wszystko wymieszaj Wykonanie: Piersi kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, zasyp przyprawą gyros i odstaw na kwadrans. Kapustkę drobno pokrój. Mięsko podsmaż na oleju. gotowe dodaj do kapustki.Następnie dodaj kukurydze i sos czosnkowy. dopraw do smaku. Smacznego!
-
Exit708 podaje ci przepis sos vinegret: 2 ząbki czosnku rozetrzyj z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Sos czosnkowy: majonez + śmietana + czosnek + sól i pieprz Sos jogurtowy: majonez + jogurt naturalny + przyprawy (sol, pieprz, szczypiorek). Zamiast majonezu można dodać śmietany. Sos musztardowy: ugotowane na twardo żółtko utrzyj z 2 łyżkami musztardy, sola i pieprzem. Połącz z oliwa i sokiem cytryny.
-
Witam. Ja jakoś nie odważyłam się na dietę protal. Dużo słyszałam o jej efektach, ale słyszałam też, że niby obciąża znacznie nerki. Dlatego decydowałam się na inną dietę, moja własną. Po prostu zaczęłam jeść mniej i częściej. Zmieniłam też sposób przygotowywania niektórych dań, praktycznie wykluczyłam słodycze ( jak sobie pozwolę to na odrobinkę), zamiast moich ulubionych chipsów jem chrupki kukurydziane, itd. staram się przed każdym posiłkiem ćwiczyć lub wykonywać jakieś czynności domowe - to przyspiesza przemianę materii. Co prawda kilogramy tracę powoli, ale nie mam tez dużo do zrzucenia
-
Dziś piekłam te bułeczki. Po prostu przepyszne!!! mi wyszło blisko 30 bułeczek. Dziękuję za przepis :wink:
-
Składniki ( wychodzą z nich 2 sztuki): - 30 g świeżych drożdży - 400 ml ciepłej wody - 90 g cukru - 1 kg mąki - łyżka soli - 3 jajka - 100 g roztopionego masła - 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta ( ja nigdy nie zużywam pozostałych 150g mąki - zawsze mniej). Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je ok. 5 min na blacie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 god
-
ja lubie robić placki marchwiowe. marchew tre na duzych oczkach tarki, ser tak samo i kroje w drobna kostke cebule. dodaje do tego troche mąki, wegety, odrobine wody i wbijam jajko. mieszam. ma miec dość gęsta konsystencję. prpporcje składników wg uznania.smażę na oleju jak placki ziemniaczne. podaje z ketchupem lub sosem czosnkowym. pychotka!
-
ok. jeśli chodzi o gotowanie - nie lubie robić gołąbków pieczenie- nie lubię piec gdy muszę, bo ktoś nas odwiedza. muszę miec wene do tego porządki- nie lubię myć podłóg, ale niestety musze dość często , bo mam jasne panele i kafelki
-
w "PRZYJACIÓŁCE" też są dobre przepisy. wielokrotnie z nich korzystam a niektóre zawitały na stałe do mojego menu
-
Ja piekłam jabłecznik na jakąś imprezę klasową mojej siostry i tak jak ty zamiast cukru pudru posypałam mąką ziemniaczaną. zorientowałam sie dopiero gdy siostra zabrała ciasto ze sobą, a w domu zostal kawałek dla nas. na szczęscie nikt się nie zorientował prócz domowników
-
ja wpadłam na pomysł upieczenia tortu mężowi na urodziny. w końcu skończyło się na tym, że piekłam 2 biszkopty, i niestety każdy z nich wyrastał a potem klap. mimo, że nie otwierałam piecyka od razu po wyłączeniu. na szczęście nie było zakalca i skleciłam z nich jeden tort. mąż był zadowolony, ale trochę sie zdziwił jak dmuchał świeczki,bo co zgasły to zaraz znów sie paliły. jak się okazało kupiłam w pośpiechu nie gasnace.
-
Przepis na szybkie i tanie ciasto: BISZKOPT Z OWOCAMI I PIANKĄ Składniki na biszkopt: 4 jajka 10 dkg cukru pudru ( pół szklanki) 10 dkg mąki ( ja daje ok. 3/4 szkl.) 4 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubij pianę z białek, pod koniec ubijania dodaj ok. 3 dkg cukru pudru. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na pulchna masę, dodaj śmietanę, lekko wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. potem łyżką dodawaj pianę i tą łyżką delikatnie mieszaj (NIE MIKSUJ!). piec w nagrzanym piekarniku 25-30 min w 180 st. C. Pieczemy w mniejszej blaszce kwadratowej. biszkopt