Skocz do zawartości

Sosy Do Potraw


Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten wątek, ponieważ nie doszukałem się na forum podobnego. Widziałem masę fajnych przepisów na całe dania, ale nigdzie nie znalazłem wątku samych sosów, a przecież jest to bardzo wdzięczny dodatek. Fakt, można kupić z torebki, ale co to za frajda, lepiej zrobić samemu. Piszcie, jakie macie ciekawe sposoby robienia sosów,jaki do jakich potraw :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O, właśnie, przydatny wątek ;) Właśnie ostatnio dowiedziałam się jak zrobić pyszny sos i chciałam się podzielić na forum :)

Zaznaczam że go jadłam i dowiedziałam się jaki mniej więcej jest przepis, ale nie robiłam więc nie całkiem wiem jak to w praktyce wygląda. Zdaje się że to jakiś sos indyjski i jakoś się nazywa, ale nie pamiętam :wink:

Słodki sos pomidorowy z miętą

Koncentrat pomidorowy (ewentualnie pomidory z puszki)

Woda

Cukier puder

Świeża mięta

Inne przyprawy do smaku, np. wegeta

Generalnie to wszystko razem wrzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy. Proporcje na wyczucie, jak komu smakuje.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Exit708 podaje ci przepis sos vinegret: 2 ząbki czosnku rozetrzyj z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Sos czosnkowy: majonez + śmietana + czosnek + sól i pieprz Sos jogurtowy: majonez + jogurt naturalny + przyprawy (sol, pieprz, szczypiorek). Zamiast majonezu można dodać śmietany. Sos musztardowy: ugotowane na twardo żółtko utrzyj z 2 łyżkami musztardy, sola i pieprzem. Połącz z oliwa i sokiem cytryny.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ma ktoś przepis na sos serowy? Ostatnio próbowałem go zrobić rozpuszczając serki topione (w płynie) z przyprawami. Był w miarę zjadliwy ale tylko wtedy kiedy był gorący, bo zaraz potem zastygał, nie wspominając że serki nie rozpuściły się do końca. Wie ktoś jak to zrobić?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedz SKUWIAKOWA ;):):)

DANY podaję Ci przepis na sos serowy :wink:

SKŁADNIKI:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 250 g gorącego mleka
  • 4 łyżki śmietanki
  • 4 łyżki tartego ementalera
  • 4 łyzki tartego gruyera
  • sól
  • pieprz
  • PRZYGOTOWANIE:Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając czekać aż sos zgęstnieje. Pogotować ok 3 minuty. Dodać sól i pieprz a następnie utarte sery, wymieszać. Jeżeli przygotowanego sosu nie zużyjemy od razu należy na wierzch nalać roztopionego masła aby się utworzył twardy kożuch.
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.