DOMOWE_WYROBY Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) Na pyszny deser składa się: 400g śmietanki 12%, 30g cukier waniliowy, max. 1/3 szklanki cukru, 20g żelatyny, 2 szklanki truskawek. Składniki na start: 400g śmietanki 12%, 1/3 szklanki cukru, i 30g cukru waniliowego. Do śmietany dodaję cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Mieszam wszystkie składniki jednocześnie podgrzewając do zagotowania. Przecedzam ugotowaną śmietanę z cukrem. Odstawiam przecedzoną śmietanę do ostygnięcia. Mieszam śmietanę z żelatyną i tym razem odstawiam na pół godziny. W tym czasie przygotowuję truskawki. Trochę miksuję i przecieram przez sitko. Przygotowuję też kieliszki na deser i wkładam w nie przecedzone truskawki. Naczynie musi mieć kształt, który ułatwi już i tak skomplikowane wyjęcie deseru. Wariant: można truskawki wymieszać z gotowym deserem tuż przed przełożeniem go do kieliszków i wstawieniem do lodówki. Tak powstanie truskawkowa panna cotta. Po pół godzinie śmietanę wymieszaną z żelatyną przekładam do garnka, mieszam i delikatnie podgrzewam. (Śmietana na tym etapie nie może się zagotować!) Ciągle mieszam. Po krótkiej chwili widać zmianę konsystencji. Sprawdzam jeszcze czy żelatyna na pewno się rozpuściła i odstawiam do ostygnięcia. Gotowym deserem zalewam truskawki i wstawiam na jakieś 3 godziny do lodówki. Najtrudniejsze, czyli wyjęcie deseru z kieliszka, za mną. Należy kieliszek postawić do góry dnem na talerzyku i owinąć gorącą(!) ściereczką. Czasami trzeba to zrobić kilkakrotnie. Gdy już deser odklei się od ścianek polewamy go pozostałym sokiem z przetartych truskawek. Buon appetito! foto krok po kroku: https://www.facebook...176386815756041 Edytowane 15 Lipca 2011 przez DOMOWE_WYROBY Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.