codogara Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 margaryna lub masło Masa serowa: 1 kg tłustego sera najlepiej już zmielonego 4 żółtka 7 białek 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka niesłodzonego budyniu waniliowego 3/4 szkl. cukru Przygotowanie: Zagniatamy ciasto: połączyć ze sobą wszystkie składniki (najlepiej wyrabiać jak najkrócej, gdyż potem masa robi się wodnita i przydałoby się dodać mąki ? lecz wtedy ciasto będzie za twarde). Wyrobioną masę dzielimy na dwie połówki, zawijamy w folię i wkładamy na 1 h do zamrażalnika. Z żółtek i połowy cukru ucieramy kogel-mogel. Następnie dodajemy do tego ser ? mieszamy, wsypujemy kaszę, budyń ? mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek wraz z resztą cukru. Na blasze ucieramy połowę kruchego ciasta i podpiekamy w piecu ok. 10 min (180 st. C.). Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na wierzch trzemy pozostałą część zmrożonego ciasta. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180 st. C. Więcej zdjęć na: http://www.codogara.pl/2428/kakaowy-sernik-video/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Witam! Piękny ten serniczek. Uwielbiam serniki. Ten na pewno wypróbuję. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
codogara Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Polecam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Ja też jestem fanką serowych wypieków. Ciasto pięknie wygląda i zachęca do wypróbowania przepisu :) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
codogara Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 polecam zwłaszcza chrupką kruszonkę, smakuje jak ciasteczka Markizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.