Emillia Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 To ciasto jest u nas w rodzinie od bardzo dawna. Przepis dostaliśmy na ciasto z jabłkami, jednak można go wykorzystać również z innymi owocami i nie tylko... Robiłam je z gruszkami, brzoskwiniami, z czekoladą, z jagodami oraz malinami. Za każdym razem wychodziło super... Przepis jest tak prosty że każdemu powinno wyjść 🙂 Składniki na ciasto: * 4 jajka * 1 szklanka cukru (ja daję troszkę więcej niż pół szklanki gdyż przy pełnej ciasto jest dla mnie za słodkie) * 1,5 szklanki mąki * 0,5 szklanki oleju * 1 cukier waniliowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia - JABŁKA obieramy i kroimy według uznania ( nie podaję ilości jabłek, zawsze daję "na oko" zazwyczaj jakieś 3-4 jabłka jeśli są duże) - jajka ubijamy, - dodajemy szklankę cukru, nadal ubijamy, - dodajemy cukier waniliowy, ubijamy, - dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę, ubijamy, - dodajemy olej, ubijamy... - dodajemy kawałki jabłka, mieszamy, - przekładamy do wysmarowanej formy, - pieczemy w temperaturze 180 przez 30-40 minut. - Podajemy posypane cukrem pudrem, bądź z polewą czekoladową, dobre jest również na ciepło z bitą śmietaną. POLECAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theprisoner Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Bardzo smaczne to ciasto :), jednak jest z nim trochę zabawy. Jeśli ktoś nie ma czasu, a ma dużo jabłek, to polecam zrobienie ciasteczek na cieście francuskim https://youtu.be/5EepyhxOr1M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nela Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Wlasnie pieke;narazie pachnie i wyglada super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nela Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Upieklo sie i jest pyszne;dodalam pare kleksow konfitury zurawinowej.pieklo sie ale 55 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.