DOMOWE_WYROBY Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Składniki: 1 masło, 4 łyżki cukru, około 200 g mąki, jedna łyżeczka aromatu waniliowego. I ewentualnie coś do dekoracji: brązowy cukier, cynamon, czekolada, miód. Do miski wrzucam masło, cukier puder, mąkę i dodaję aromat waniliowy (może być śmietankowy lub inny, zależy co kto lubi). Wszystkie składniki zagniatam, do otrzymania klarownego ciasta. Przygotowuję foremki. Lubię używać różnych kształtów, tym samym i ciasteczka są weselsze. Gotowe ciasto dzielę na części i wałkuję nie za grubo (2-3 mm). Wycinam formą ciasteczka i układam w odtępach (4-5 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można posypać brązowym cukrem, cynamonem, tartą czekoladą lub np. posmarować miodem. Można również nic nie dodawać. Tak zrobiłam ja. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 10 - 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości ciasta), tak by ciasteczka miały szansę się zarumienić. Kłaniam się i życzę smacznego. foto krok po kroku https://www.facebook...176386815756041 Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Marcin Dodano składniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Gdzieś się zawieruszyły składniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DOMOWE_WYROBY Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 A jak to się stało? Dzięki za czujność:) Już uzupełniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DOMOWE_WYROBY Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Na razie jakoś nie mogę edytować przepisu. Póki co podaję składniki: 1 masło, 4 łyżki cukru, około 200 g mąki, jedna łyżeczka aromatu waniliowego. I ewentualnie coś do dekoracji: brązowy cukier, cynamon, czekolada, miód. O! I to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.