DOMOWE_WYROBY Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Składniki: 1 masło, 4 łyżki cukru, około 200 g mąki, jedna łyżeczka aromatu waniliowego. I ewentualnie coś do dekoracji: brązowy cukier, cynamon, czekolada, miód. Do miski wrzucam masło, cukier puder, mąkę i dodaję aromat waniliowy (może być śmietankowy lub inny, zależy co kto lubi). Wszystkie składniki zagniatam, do otrzymania klarownego ciasta. Przygotowuję foremki. Lubię używać różnych kształtów, tym samym i ciasteczka są weselsze. Gotowe ciasto dzielę na części i wałkuję nie za grubo (2-3 mm). Wycinam formą ciasteczka i układam w odtępach (4-5 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można posypać brązowym cukrem, cynamonem, tartą czekoladą lub np. posmarować miodem. Można również nic nie dodawać. Tak zrobiłam ja. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 10 - 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości ciasta), tak by ciasteczka miały szansę się zarumienić. Kłaniam się i życzę smacznego. foto krok po kroku https://www.facebook...176386815756041 Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Marcin Dodano składniki Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 Gdzieś się zawieruszyły składniki Cytuj
DOMOWE_WYROBY Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 A jak to się stało? Dzięki za czujność:) Już uzupełniam. Cytuj
DOMOWE_WYROBY Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 Na razie jakoś nie mogę edytować przepisu. Póki co podaję składniki: 1 masło, 4 łyżki cukru, około 200 g mąki, jedna łyżeczka aromatu waniliowego. I ewentualnie coś do dekoracji: brązowy cukier, cynamon, czekolada, miód. O! I to tyle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.