Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
codogara

Mistrzowska Szarlotka Z Kruszonką

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz i piana: 1 kg jabłek mniej soczystych 1 łyżeczka cynamonu 1 szkl. cukru 6 białek Przygotowanie mistrzowskiej szarlotki z kruszonką: Zaczynamy od ciasta kruchego: wszystkie składniki wyrabiamy aż do połączenia ? ważne by nie wyrabiać za długo. Następnie 1/4 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, a 3/4 do lodówki. Pianę z 6 białek ubijamy na sztywno, gdy piana jest już gotowa dodajemy 1 szkl. cukru i miksujemy, aż nie będzie grudek. Na spodzie blachy wykładamy 3/4 zimnego ciasta i lekko nakłuwamy. Podpiekamy w piecu (180st. C) przez ok. 10 min. 1 kg jabłek trzemy na grubych oczkach a następnie odciskamy z soku. Dodajemy cynamon oraz cukier (jeśli jabłka są kwaśne). Kolejnym etapem jest wyłożenie masy na podpieczony spód. Na to wędruje sztywna piana z białek. Zwieńczeniem szarlotki jest kruszonka ? trzemy na grubych oczkach zmrożoną 1/4 ciasta kruchego. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 180st. C przez 40-50 min. Smacznego http://www.codogara.pl/2993/mistrzowska-szarlotka-z-kruszonka-video/

post-25080-0-43126400-1313744475_thumb.j

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.