Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Karnawał !"Tańce,hulanki,swawola...a nad ranem"rzeczywistość skrzeczy":)Nie ma nic lepszego na tę niedyspozycję jak zupa cebulowa.

Tu przepis na jedną z najbardziej słynnych zup-Przypkowską zupę cebulową podawaną tradycyjnie w Kapitule Gastronomicznego Orderu Pomiana(przepis podany przez Stefanie Przypkowską w książce:Łyżka za cholewą widelec na stole")

"Póltora litra chudego rosołu wołowego,6 dużych słodkich cebul(jeżeli cebule zbyt ostre,zupa wymaga lekkiego przesłodzenia),6 kromek ciemnego razowego chleba,30 do 40 g masła i do smaku:gałka muszkatołowa(ja używam subtelniejszego,choć lekko pikantnego kwiatu muszkatołowego),imbir,goździki korzenne,pieprz ,sól i curry.

Cebule w cienkich plastrach przesmażyć na maśle na złoto,kromki chleba zaś osobno przesmażyć na chrupiąco ,pokruszyć i razem z cebulą rozgotować w rosole,przetrzeć przez gęste sito,dodać korzeni do smaku indywidualnego i o ile przy tym ostygła-podgrzać przed podaniem w głębokich czarkach ,z kruchymi ciasteczkami"

Katzenjammer powinien zniknąć "jak sen jaki złoty" czego sobie i Wam życzę" :smile:

Edytowane przez Gagaskladtowarowroznych

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.