kotekmaly Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Francuski keks pomarańczowy Mimo iż nie jestem miłośniczką keksów, ten bardzo przypadł mi do gustu. Jedynymi dodatkami są rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa, która nadaje ciastu rześkiego smaku. Zachęcam do samodzielnego kandyzowania skórki ? pamiętając jednak przy tym, że będzie o wiele słodsza od kupowanej w sklepie. Jeśli natomiast używacie gotowej skórki, dajcie jej nieco więcej niż w przepisie. Ciasto: 150 g miękkiego masła 120 g cukru 3 duże jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej* 100 g rodzynek* *W oryginalnym przepisie jest trzy razy więcej skórki pomarańczowej i o połowę mniej rodzynek. Jednak, kiedy dodałam do ciasta taką właśnie ilość składników, keks nie urósł, wyszedł mały, ciemny, a smak pomarańczy był zbyt dominujący. Polewa: 50 g cukru 60 ml wody 2-3 łyżki rumu (wódki) + tabliczka mlecznej czekolady Masło ucieramy z cukrem, dodając w trackie po jednym jajku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką i rodzynkami wsypujemy powoli do masła, miksując na średnich obrotach. Masę wlewamy do keksówki (najlepiej o wymiarach 20x10 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 155-160°C (termoobieg). Gorący jeszcze keks nasączamy polewą. Polewa: rozpuszczamy w garnuszku wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy alkohol. Kiedy ciasto wystygnie, rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią keks. Więcej przepisów na http://mrmrssandman.blogspot.com Edytowane 26 Stycznia 2012 przez kotekmaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.