Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
JacekBiesiadzinski

Jak Zrobić W Domu Dobry Smaczny Alkohol

Rekomendowane odpowiedzi

Krupnik Wyborowy

Jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na krupnik domowej

roboty. Postanowiłem, że spróbuje zrobić i sprawdzę na sobie

jak to będzie smakować. Przez cały czas pracy przy alkoholu

nie byłem do końca przekonany czy dobrze robię, ale gdy

spróbowałem, to natychmiast zapomniałem o wszystkich obawach

i niepewnościach bo efekt był piorunujący.

Niedawno robiąc porządki znalazłem ten przepis i pomyślałem,

że udostępnię go na blogu. Może będziecie chcieli zrobić sobie

w domu smaczny i rozgrzewający alkohol na zimowe mroźne wieczory.

Krupnik wyborowy

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45%

  • 500 g miodu pszczelego
  • 500 ml spirytusu o mocy 95%
  • 5-10 ml zaprawy korzennej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml wody
Zaprawa korzenna

  • 3 g cynamonu
  • 1 g goździków
  • 3 g imbiru
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
Sposób przygotowania

1. 100 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć z 50 ml wody, dzięki

czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60%.

2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę,

włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi

dzień, po czym zlać do słoika.

3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej

wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka,

w przeciwnym razie mogą wykipieć.

4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do

całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.

5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna,

następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.

6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania,

po czym zlać część wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z

częścią wyklarowana i rozlać do butelek. A później?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy :) Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja polecam zrobienie nalewek, każda ma niepowtarzalny smak.. trzeba co prawda dać im dużo czasu, ale za to jaka satysfakcja!

chyba największa z pigwówki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale kusicie dziewczynki  :biggrin: to ja jeszcze dorzucę wiśniówkę do tej procentowej kolorowej listy, też jest pycha ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy :smile: Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:)

w mojej rodzinie od pokoleń robi sie tzw miodówkę. spirytus, miód, goździki, pieprz, rewelacja zwłaszcza zimą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.