JacekBiesiadzinski Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Krupnik Wyborowy Jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na krupnik domowej roboty. Postanowiłem, że spróbuje zrobić i sprawdzę na sobie jak to będzie smakować. Przez cały czas pracy przy alkoholu nie byłem do końca przekonany czy dobrze robię, ale gdy spróbowałem, to natychmiast zapomniałem o wszystkich obawach i niepewnościach bo efekt był piorunujący. Niedawno robiąc porządki znalazłem ten przepis i pomyślałem, że udostępnię go na blogu. Może będziecie chcieli zrobić sobie w domu smaczny i rozgrzewający alkohol na zimowe mroźne wieczory. Krupnik wyborowy Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45% 500 g miodu pszczelego 500 ml spirytusu o mocy 95% 5-10 ml zaprawy korzennej łyżeczka soku z cytryny 200 ml wody Zaprawa korzenna 3 g cynamonu 1 g goździków 3 g imbiru 2 g gałki muszkatołowej 1 laska wanilii Sposób przygotowania 1. 100 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć z 50 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60%. 2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika. 3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć. 4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia. 5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna, następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając. 6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym zlać część wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z częścią wyklarowana i rozlać do butelek. A później? [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Uzytkownik1 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy :) Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:) Cytuj
Qrat0r Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Na pewno wykorzystam ten przepis na osłodę życia studenta Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2013 ja polecam zrobienie nalewek, każda ma niepowtarzalny smak.. trzeba co prawda dać im dużo czasu, ale za to jaka satysfakcja! chyba największa z pigwówki! Cytuj
figiel Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 ... i z malinówki :biggrin: Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 malinówka w tym roku wyjątkowo słodka nam wyszła.. taka kobieca :D Cytuj
figiel Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Moja też słodziutka ...robiłam na spirytusie i na zwykłej wódce ..ta spirytusowa uuuuu baja !!!! Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 my zawsze robimy nalewki z dwóch rodzajów alkoholu, najpierw zalewamy spirytusem, dopiero potem wódką. Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Ale kusicie dziewczynki :biggrin: to ja jeszcze dorzucę wiśniówkę do tej procentowej kolorowej listy, też jest pycha ;) Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 jasne, to też nasza żelazna pozycja! Cytuj
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Stanowczo z takich "wynalazków" lubie najbardziej miodówke :) Cytuj
bober16060 Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy 🙂 Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:) w mojej rodzinie od pokoleń robi sie tzw miodówkę. spirytus, miód, goździki, pieprz, rewelacja zwłaszcza zimą. Cytuj
sebekwita Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Z domowych wyrobów najbardziej smakuje mi pigwówka :) Cytuj
kingaprzepisy Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 ja w czerwcu zrobiłam nalewkę truskawkową na białym winie i naprawdę polecam alkohole z tych owoców sezonowych :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi