Skocz do zawartości

Drożdżowe Bułeczki Maślane


tuttifrutti

Rekomendowane odpowiedzi

post-27684-0-85787900-1336396455_thumb.j


Maślane bułeczki drożdżowe (ok. 9 porcji):

7g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
600g mąki
300ml mleka
70g masła
szczypta soli

Na wierzch:

białka
brązowy cukier


Drożdże wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem waniliowym. Kiedy drożdże poruszą nasz zaczyn, dosypujemy mąkę, wlewamy żółtka i dodajemy szczyptę soli. Teraz wyrabiamy dokładnie ciasto, przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w cieple.

Piekarnik nastawiamy na 190°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, a z ciasta formujemy niewielkie bułeczki. Układamy na blasze pozostawiając parę centymetrów odstępu między bułeczkami (mnie na blachę 30x20 weszło 9 bułeczek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wierzchy bułek smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 20-30 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.


Smacznego!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
  • 4 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Składniki:

20 g świeżych drożdży (7 g suchych drożdży instant)

100 ml ciepłego mleka

375 g mąki tortowej

50 g cukru pudru

1 łyżeczka soli morskiej

3 jajka + 1 roztrzepane jajko

175 g bardzo miękkiego masła

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut).

  • Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (można też użyć dwóch mniejszych keksówek). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
Gość zagotowana

Będąc w niedzielę u mamy, postawiła ona na stole dokładnie takie same bułeczki :) Okazało się, że właśnie z tego przepisu, za ktory serdecznie dziękuję - dostałam zapas bułeczek do domu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.