Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

post-27684-0-85787900-1336396455_thumb.j


Maślane bułeczki drożdżowe (ok. 9 porcji):

7g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
600g mąki
300ml mleka
70g masła
szczypta soli

Na wierzch:

białka
brązowy cukier


Drożdże wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem waniliowym. Kiedy drożdże poruszą nasz zaczyn, dosypujemy mąkę, wlewamy żółtka i dodajemy szczyptę soli. Teraz wyrabiamy dokładnie ciasto, przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w cieple.

Piekarnik nastawiamy na 190°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, a z ciasta formujemy niewielkie bułeczki. Układamy na blasze pozostawiając parę centymetrów odstępu między bułeczkami (mnie na blachę 30x20 weszło 9 bułeczek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wierzchy bułek smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 20-30 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.


Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość deq102

Składniki:

20 g świeżych drożdży (7 g suchych drożdży instant)

100 ml ciepłego mleka

375 g mąki tortowej

50 g cukru pudru

1 łyżeczka soli morskiej

3 jajka + 1 roztrzepane jajko

175 g bardzo miękkiego masła

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut).

  • Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (można też użyć dwóch mniejszych keksówek). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takie uwielbiam, moja mama robi, a do tego podaje jeżynowy dzem - oczywiście domowej roboty- są boskie, zwłaszcza na niedzielne leniwe śniadanie, do kubka kakao, hmmm.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość zagotowana

Będąc w niedzielę u mamy, postawiła ona na stole dokładnie takie same bułeczki :) Okazało się, że właśnie z tego przepisu, za ktory serdecznie dziękuję - dostałam zapas bułeczek do domu :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.