Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Kasiulek

Kruche Ciasto Z Rabarbarem, Truskawkami I Bezą

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon rabarbarowy rozpoczął się już jakiś czas temu, a więc zamieszczam przepis na kruche ciasto rabarbarowe, z truskawkami i bezą. Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x25 cm

Ciasto (duża porcja):

- 3 szklanki mąki pszennej typu krupczatka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3/4 szkl. cukru

- 100 g margaryny do pieczenia (np. Kasia)

- 100 g smalcu

- 5 żółtek

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

Wsad rabarbarowo - truskawkowy:

- 350 g pokrojonego rabarbaru

- 200 g truskawek przekrojonych na pół

- 2 łyżki cukru

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

Beza:

- 5 białek

- 100 g cukru

- 2 łyżeczki kisielu lub mąki ziemniaczanej

Ciasta wychodzi dość dużo, dlatego po wyrobieniu go z całości składników, dziele je na trzy równe części i chowam do zamrażaki - w ten sposób mam gotowe ciasto na następny raz.

Łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i tłuszcz. Wyrabiamy do momentu aż masa uzyska konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i śmietane. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej formy. Ciasto dzielimy, chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy je na blchę, nakłuwamy widelcem, aby nie urosło i podpiekamy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut (do momentu aż się lekko zarumieni). Po upieczeniu studzimy je nieco.

W między czasie umyty rabarbar kroimy na kawałki około 1 cm, truskawki na pół, wrzucamy do miski i posypujemy je cukrem. Mieszanka puści sok.

Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie już sztywna wsypujemy kisiel (bądź mąkę ziemniaczaną).

Gdy ciasto jest już ostudzone, owocową mieszankę przesypujemy na nie - bez powstałego soku, sypiemy cukrem wanilinowym. Na owoce wykładamy ubitą na sztywno pianę.

Pieczemy w temeraturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 35 - 45 minut.

Inspiracją na to ciasto był przepis z http://kulinarnespot...rem-i-beza.html

post-5623-0-23357800-1337958340_thumb.jppost-5623-0-13353200-1337958328_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.