Skocz do zawartości

Kruche Ciasto Z Rabarbarem, Truskawkami I Bezą


Rekomendowane odpowiedzi

Sezon rabarbarowy rozpoczął się już jakiś czas temu, a więc zamieszczam przepis na kruche ciasto rabarbarowe, z truskawkami i bezą. Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x25 cm

Ciasto (duża porcja):

- 3 szklanki mąki pszennej typu krupczatka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3/4 szkl. cukru

- 100 g margaryny do pieczenia (np. Kasia)

- 100 g smalcu

- 5 żółtek

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

Wsad rabarbarowo - truskawkowy:

- 350 g pokrojonego rabarbaru

- 200 g truskawek przekrojonych na pół

- 2 łyżki cukru

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

Beza:

- 5 białek

- 100 g cukru

- 2 łyżeczki kisielu lub mąki ziemniaczanej

Ciasta wychodzi dość dużo, dlatego po wyrobieniu go z całości składników, dziele je na trzy równe części i chowam do zamrażaki - w ten sposób mam gotowe ciasto na następny raz.

Łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i tłuszcz. Wyrabiamy do momentu aż masa uzyska konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i śmietane. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej formy. Ciasto dzielimy, chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy je na blchę, nakłuwamy widelcem, aby nie urosło i podpiekamy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut (do momentu aż się lekko zarumieni). Po upieczeniu studzimy je nieco.

W między czasie umyty rabarbar kroimy na kawałki około 1 cm, truskawki na pół, wrzucamy do miski i posypujemy je cukrem. Mieszanka puści sok.

Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie już sztywna wsypujemy kisiel (bądź mąkę ziemniaczaną).

Gdy ciasto jest już ostudzone, owocową mieszankę przesypujemy na nie - bez powstałego soku, sypiemy cukrem wanilinowym. Na owoce wykładamy ubitą na sztywno pianę.

Pieczemy w temeraturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 35 - 45 minut.

Inspiracją na to ciasto był przepis z http://kulinarnespot...rem-i-beza.html

post-5623-0-23357800-1337958340_thumb.jppost-5623-0-13353200-1337958328_thumb.jp

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.