AlCIA111 Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2005 Ptasie mleczko w kostkach Składniki: 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki (wg smaku ja najlepiej lubię brzoskwiniowe, smak ptasiego mleczka bedzie uzależniony od smaku galaretki) 2 polewy czekoladowe (do rozpuszczenia w kąpieli wodnej) 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Mleko schłodzić. Galaretki rozpuścić w 1/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, zostawić do napęcznienia. Schłodzone mleko skondensowane ubić. Pod koniec ubijania wlewać powoli rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę oraz żelatynę. Piankę wylać do płaskiej formy wyłożonej pergaminem lub folią. Odstawić do lodówki do stężenia. Zimną piankę pokroić w nieduże prostokąty. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do miseczki. W przestudzonej polewie maczać kawałki ptasiego mleczka i odkładać aby zastygły. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.