Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Sałatka na zimę !!!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 237 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 30.08.2005 - 08:54

Sałatka warzywna na zimę *2 kg kapusty białej, *2 kg ogórków zielonych, *4 sztuki marchewki, *4 sztuki pietuszki , *2 papryki czerwone, *4 pory, ZALEWA: *1 szklanka cukru, *1 szklanka oleju, *3/4 szklanki octu 10%, *2 łyżki soli, Warzywa umyć ,obrać.Kapustę poszatkować , ogórki w plasterki , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Porę pokroić w plasterki ,paprykę w paski. Warzywa wymieszać z przegotowaną ostudzoną zalewą octu ,oleju itd. Pozostawić na 2 godziny. Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 15-20 minut. Sałatka warta polecenia dostałam ją od mamy koleżanki pochodzi ona z "Poradnika Domowego" .

#2 AlCIA111

AlCIA111

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 116 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 05.09.2005 - 16:53

Magdaleno sałatka jest rewelacyjna. W następną sobotę będę ją robiła już trzeci raz. Moje córki i mąż stwierdzili, że na zimę mam zrobić tylko i wyłącznie Twoją sałatkę. Zrobiliśmy eksperyment. Dodaliśmy do sałatki "sos kebabowy" i była wyśmienita sałatka jako farsz do chlebka pita. Innym razem po dodaniu sosu jogurtowo-czosnokowego była jako nasze (moich córek i moje) danie główne na kolację. Sałatkę bardzo gorąco polecam. A jak jest dobra zanim się ją włoży do słoików - mniam-mniam. Pozdrowienia Alina
Dołączona grafika

#3 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 237 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 05.09.2005 - 21:51

Cieszę się Alinko!!! Ja też podwoiłam porcję na zimę ,bo moja córka tylko tą sobie życzy. :) Mam przepis na sos paprykowy na zimę też dobry można go używać do wszystkiego jak ktoś lubi paprykę, zaraz go napiszę .Pozdrawiam !!!Magdalena!!!

#4 Layla

Layla

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 02.08.2006 - 21:56

ile tego octu ma być? 34 szklanki???

#5 Marcin

Marcin

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 820 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ożarowice

Napisano 02.08.2006 - 22:47

Ja strzelam, że 3/4 szklanki - błąd chyba wyniknął z błędu forum. Poprawiłem w przepisie. Przepraszam autora.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#6 gosiek50

gosiek50

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 340 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:SOPOT

Napisano 03.08.2006 - 19:09

Bardzo często robię tą sałatke na zime ,ale jeszcze dodaje zielone pomidorki ,też jest super. :-) :-) Pozdrawiam

#7 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 237 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 07.08.2006 - 20:51

Oczywiście octu ma być 3/4 szklanki.Sałatka jest pyszna i zchęcam gorąco do spróbowania !!! Marcinku ! dziękuję za wyręczenie pozdrawiam wszystkich Magdalena! :-)

#8 Ami 79

Ami 79

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 09.08.2006 - 15:30

Madziu sałatka jest super palce lizac zrobiłam już zapas na zimę ale boję się że zabraknie więc zrobie jeszcze pare słoików dzięki za przepis polecam wszystkim :mrgreen:

#9 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 237 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 09.08.2006 - 19:47

Ami 79 :shock: Dziękuję ,za pochwałę sałatka jest pychowata ! i też zachęcam do zapraw kochani ! gorące pozdrowienia i smacznego w zimowe wieczory! pa :mrgreen:

#10 Layla

Layla

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 17.08.2006 - 17:38

Zachęcona pochwałami tej sałatki... postanowiłam wypróbować... wyszła mi za sucha ... mało zalewy... nie miałam czym dopełnic słoików... nie wiem czy tak ma być? poza tym ta sałatka sama w sobie jest bez smaku, mało soli, mało przypraw... owszem po dodaniu jakiegoś sosu, który by nadał jej jakąś pikanterię - mogła by być... Może jeszcze dodajecie cos do tej sałatki?

#11 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 237 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 18.08.2006 - 06:48

Witaj ! Layla! Jestem zaskoczona ,ze sałatka wyszła sucha.PO odstawieniu na 2 godziny słatki ,puszcza ona sok z ogórków i kapusty i płynu jest nawet za dużo.Zawsze się odlewa,.Jeśli chodzi o smak i Ci nie odpowiada to doprawić trzeba po swojemu.Pozdrawiam Magdalena!

#12 AnRa

AnRa

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bytom

Napisano 18.08.2006 - 10:26

sałatka jest przepyszna :mrgreen:

#13 Bernimek

Bernimek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisano 18.08.2006 - 18:46

Chyba sie skuszę ... :mrgreen: :shock: :oops: :oops:

#14 sp9svn

sp9svn

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 29.08.2006 - 00:07

Witam, skuszony pochwałami pod adresem sałatki jak w temacie - spróbuję zrobić takiej sałatki. Proszę, nie denerwujcie się ale jak praktycznie zrobić dobrze pasteryzację. Zamierzam sałatkę upchać do słoików 1/2 litra: czy garnek w którym będę pasteryzował musi być wyższy od słoików? czy zakrętki powinny być zanurzone? czy wkładać słoiki do gotującej się wody czy do zimnej? Pamiętam jak moja mama pasteryzowała to dno garka wykładała pieluchą tetrową - po co tak się robiło? Zdaję sobie sprawę że moje pytania mogą wzbudzić rozbawienie na Waszych twarzach ale mimo wszystko proszę pomóżcie. Dobranoc

#15 Ina

Ina

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 29.08.2006 - 01:23

Dobrze by było, by garnek był wyższy i zaopatrzony w pokrywkę. Zakrętki nie powinny być zanurzone - woda ma sięgać do 3/4 wysokości słoików. Słoiki nie powinny do siebie dotykać. Woda może być zimna, może być gorąca - byle nie wrząca, bo słoiki mogą popękać. Po wyjęciu jednej partii słoików, a przed włożeniem następnej, dobrze jest zrobić "podmiankę" i część wrzątku zastąpić zimną wodą. Pieluchę ( lnianą ściereczkę, a nawet stare gazety) kładzie się na dno garnka również po to, by słoiki nie popękały. Czas pasteryzacji liczy się od zagotowania wody w garnku. Wtedy można zmniejszyć gaz pod garnkiem. Po wyjęciu słoików ( ostrożnie, w ochronnych rękawicach! ) trzeba dokręcić pokrywki, by usunąć z nich powietrze.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)