Skocz do zawartości

Zieleninki świeże Na Okrągło

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 bassia77

bassia77

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 11.12.2005 - 20:33

Natka pietruszki,młody koperek.natka selera i inne ulubione.Po dokładnym umyciu zostawiamy na ok.2 godz.w celu opuszczenia wszystkich kropelek wody,pozostałych jeszcze na listkach.Tak odsączone zieleninki szatkujemy drobno,napełniamy nimi plastikowe naczynko lub słoiczek zakrecamy i do zamrażarki.Tak przechowywane wyjmujemy w miarę potrzeby,odbierają np.łyżkę do potrawy.Doskonałe do rosółow,ziemniaków różnych zup,sałatek i surówek.Polecam.

#2 arabika

arabika

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 238 postów

Napisano 13.12.2005 - 09:49

Zielenina zachowa długo świeżość jeśli będziemy ją w całości przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku (np. po dżemie )umieszczonym na dolnej półce w lodówce Tylko nie należy jej wcześniej myć Zapewniam że nie zwiędnie a świeżośc zachowa przez 7 dni a nawet dłużej Pozdrawiam

#3 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 4179 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 05.06.2006 - 14:10

Wyświetl postUżytkownik bassia77 dnia 11.12.2005, 20:33 napisał

Natka pietruszki,młody koperek.natka selera i inne ulubione.Po dokładnym umyciu zostawiamy na ok.2 godz.w celu opuszczenia wszystkich kropelek wody,pozostałych jeszcze na listkach.Tak odsączone zieleninki szatkujemy drobno,napełniamy nimi plastikowe naczynko lub słoiczek zakrecamy i do zamrażarki...
To rzeczywiście dobry sposób na przechowywanie ulubionych zieleninek. Moja mama zawsze tak robi. Sposób sprawdzony i godny polecenia :D
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#4 Jola_A.

Jola_A.

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 382 postów

Napisano 05.06.2006 - 14:49

Moja mama tez tak robi, rozklada umyte zieleninki na sciereczce, gdzy przeschna, kroi i daje do woreczkow, szczelnie zkreca i do zamrazarki. Ale znam tez osoby ktore susza zieleninki, w suchym i przewiewnym pomieszczeniu. Robia to nie tylko z koprem czy pietruszka, ale tez z marchewka i korzeniem pietruszki,czy selera. Ale sposob z zamrazarka wydaje mi sie lepszy.

#5 arabika

arabika

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 238 postów

Napisano 05.06.2006 - 15:54

Dokładnie tak samo robię. Latem mroże zieleninke i korzystam z niej jesienia i zimą Wiosna i latem wole swieżą kupiona na straganie poniewaz mrożona nigdy nie jest tak dobra jak świeża :D

#6 DeLarge

DeLarge

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 733 postów

Napisano 05.06.2006 - 17:52

Pomysł z mrożeniem wydaje mi sie lepszy (też tak robię) a jak świetnie wygląda danie podane np. w styczniu z solidną porcją zdrowej i smacznej zieleniny...poezja

#7 Bernimek

Bernimek

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 337 postów

Napisano 05.06.2006 - 18:02

Natka, szczypiorek i koperek będą dłużej świeże, jeśli po umyciu posiekamy je drobno (należy pamiętać, że natkę pietruszki należy myć w ciepłej wodzie - inaczej traci smak i aromat!), następnie wymieszamy ze solą i włożymy do zamykanego naczynia. Przechowuje się ten pojemnik w lodówce - ten sposób przechowywania znam od Mojej babci i muszę powiedzieć, że zdaje egazmin.
Nigdy nie zapomnę smaku zrobionej przez nią aromatycznej zupki koperkowej ... w zimie ...

#8 DeLarge

DeLarge

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 733 postów

Napisano 05.06.2006 - 18:07

a własnie sprawa siekania...słyszałem że nie należy używać noży (nie pamietam tylko o jakie chodziło...hmm...stalowe?). Ponoć zawsze lepiej jest "rwać" tak jak to sie robi z sałatą...i teraz pytanie: jak to ma się z inna "zieleniną"?...choć w sumie sam siekam ale może ma to jakies złe strony

#9 Bernimek

Bernimek

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 337 postów

Napisano 05.06.2006 - 18:28

Nie słyszałam o tym aby świeżych ziół nie można byłoby siekać nożem.
Mam taką specjalną deseczkę do siekania ziół z małym tasaczkiem na dwie ręce.
Wiem jednak, że jeśli sieka się zioła na drewnianej deseczce to łatwo tracą one swój aromat (bo pochłania je drewno). Przed krojeniem należy pomoczyć deskę i dopiero wtedy przystąpić do siekania ziółek i dlatego takie specjalna deseczki do siekania ziół mają wgłębienie.

#10 Jola_A.

Jola_A.

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 382 postów

Napisano 06.06.2006 - 14:51

Wyświetl postUżytkownik DeLarge dnia 5.06.2006, 18:07 napisał

a własnie sprawa siekania...słyszałem że nie należy używać noży (nie pamietam tylko o jakie chodziło...hmm...stalowe?). Ponoć zawsze lepiej jest "rwać" tak jak to sie robi z sałatą...i teraz pytanie: jak to ma się z inna "zieleniną"?...choć w sumie sam siekam ale może ma to jakies złe strony

Tez tak slyszalam, ponoc wtedy utleniaja sie witaminy, ale taki porwany koper czy pietruszka chyba niezbyt dobrze bedzie sie prezentowal na talerzu.

#11 DeLarge

DeLarge

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 733 postów

Napisano 07.06.2006 - 00:09

wiesz Jola...można się przyłożyć do rwania :D choć sam siekam bo lubię...i teraz wyznanie: lubię kroić, siekać i tym podobne

#12 Jola_A.

Jola_A.

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 382 postów

Napisano 07.06.2006 - 09:20

no mozna, ale wiesz ile to roboty, a potem palce bola.