pszczółka maja Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 125 ml spirytusu, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej. 3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilkę i następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Moja mama robi coś podobnego z tym, że nie dodaje cukru, kawy i zamias spitytusu dodaje 0,5 litra wódki. Ponad to nie wylewa mleka z puszki tylko je w niej gotuje przez dwie godzinki (puszka musi być zamknięta). Gdy już mleczko się zagotuje stawia zamkniętą puszkę do całkowitego ostudzenia :razz: Wystudzone mleko (na dnie puszki wytworzyło się coś w rodzaju toffi- je również wyskrobuję) wlewa do dosyć wysokiego naczynia i powoli, cały czas mieszając dolewa wódki. Gdy już likier mleczny (bo chyba nie można nazwać tego kawowym :razz: ) jest gotowy przelewa go do butelki. Pyszne! Jeśli ktoś woli słabszy likier dodaje mniej alkoholu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikula_s Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Właśnie takiego przepisu szukałam. Jeszcze dziś biorę się do roboty. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.