Jeżeli chcesz, aby mleko szybciej skwasniało, to połóż je w ciepłym miejscu i dodaj do niego odrobinę cukru.
Kwaśne mleko
Rozpoczęty przez Dorota, 15.03.2004 10:39
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15.03.2004 - 10:39
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Napisano 16.03.2004 - 01:35
babcia zawsze dodawala do mleka, ktore chciala miec skwaszone odrobinke juz skwaszonego mleka... takie dzialanie moim zdaniem wydaje się byc logicznie uzasadnione, ponadto moja babcia jest kochana i zawsze ma racje!
problem w tym, zeby miec taką odrobinke juz skwaszonego mleka. Babcia zawsze miala, bo u babci zawsze bylo wszystko
zastanawiam się, czy nie warto sprobowac z kefirem... dolac odrobinkę, resztę wypić, bo kefir - pyszna rzecz!
problem w tym, zeby miec taką odrobinke juz skwaszonego mleka. Babcia zawsze miala, bo u babci zawsze bylo wszystko
Napisano 22.03.2004 - 23:33
Mi tak coś się majaczy, że tak właśnie się robi kefiry i jogurty - dodając do mleka odrobinę już gotowego produktu i to potem fermentuje/gnije/inny_ohydny_proces i wychodzi jogurt, kefir lub inne pyszne coś
Ale mogę się mylić.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Napisano 23.03.2004 - 00:05
Wiem, ze to nie odkrycie ameryki, ale pomyślałem sobie, że jutro zamówie pizze. Ale tym razem bede sprytny i nie zamówie dużej tylko małą. Wrzucę ją do mleka. A mleka kupie sporo. I podziele się tym co powstanie ze wszystkimi znajomymi z Księżyca
.
Napisano 26.03.2004 - 22:58
Życze smacznego...temu Panu
Napisano 11.12.2005 - 20:55
Jak możesz .. pizza w mleku,to tak samo jak mówiąca kanapka do napitego PROCENTAMI osobnika-czyli ZARAZ WRACAM:
Napisano 20.12.2011 - 23:54
Ja zawsze dodaję jogurtu naturalnego i podgrzewam mleko do temp ok 40 stopni. Zawijam w ciepły kocyk i na drugi dzień mam już mleko. No i można już robić twarożek. Teoretycznie powinien wyjść jogurt z takiego zestawu, ale bakterii jogurtowych w naszych jogurtach jest za mało, żeby dać klasyczny jogurt i...wychodzi kwaśne mleko. Z kefirem niestety mi to samo nie wychodzi. Zresztą jak by kto chciał zrobić swój własny kefir lub jogurt to wystarczy kupić na necie bakterie jogurtowe lub grzybki kefirowe (ale to brzmi!) i zrobić zgodnie z przepisem. No i najważniejsze. TRZEBA MIEĆ MLEKO PROSTO OD KROWY!
Co na obiad? http://obiadnaszybko.pl