Skocz do zawartości

Kwaśne mleko


Dorota
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

babcia zawsze dodawala do mleka, ktore chciala miec skwaszone odrobinke juz skwaszonego mleka... takie dzialanie moim zdaniem wydaje się byc logicznie uzasadnione, ponadto moja babcia jest kochana i zawsze ma racje! problem w tym, zeby miec taką odrobinke juz skwaszonego mleka. Babcia zawsze miala, bo u babci zawsze bylo wszystko :D :D zastanawiam się, czy nie warto sprobowac z kefirem... dolac odrobinkę, resztę wypić, bo kefir - pyszna rzecz! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi tak coś się majaczy, że tak właśnie się robi kefiry i jogurty - dodając do mleka odrobinę już gotowego produktu i to potem fermentuje/gnije/inny_ohydny_proces i wychodzi jogurt, kefir lub inne pyszne coś :D Ale mogę się mylić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ze to nie odkrycie ameryki, ale pomyślałem sobie, że jutro zamówie pizze. Ale tym razem bede sprytny i nie zamówie dużej tylko małą. Wrzucę ją do mleka. A mleka kupie sporo. I podziele się tym co powstanie ze wszystkimi znajomymi z Księżyca :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 6 lat później...

Ja zawsze dodaję jogurtu naturalnego i podgrzewam mleko do temp ok 40 stopni. Zawijam w ciepły kocyk i na drugi dzień mam już mleko. No i można już robić twarożek. Teoretycznie powinien wyjść jogurt z takiego zestawu, ale bakterii jogurtowych w naszych jogurtach jest za mało, żeby dać klasyczny jogurt i...wychodzi kwaśne mleko. Z kefirem niestety mi to samo nie wychodzi. Zresztą jak by kto chciał zrobić swój własny kefir lub jogurt to wystarczy kupić na necie bakterie jogurtowe lub grzybki kefirowe (ale to brzmi!) i zrobić zgodnie z przepisem. No i najważniejsze. TRZEBA MIEĆ MLEKO PROSTO OD KROWY!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.