Sign in to follow this  
Followers 0

Przepisy Do Szybkowaru

13 posts in this topic

Posted · Report post

Witam.Bardzo proszę o podanie przepisów do szybkowaru jak ktoś takowe posiada. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dziewczyny, bez urazy ale przegladajcie forum!! :grin: Na stronie głównej mamy teraz super wyszukiwarkę i zanim o coś zapytacie to sprawdzajcie, czy ten temat nie był wcześniej poruszany. ZAGLĄDNIJCIE TUTAJ

Pozdrawiam

Ps.

Pewnie znowu podpadnę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Marra nic nie podpadniesz!!! Działasz w dobrej wierze...... :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

marra bardzo dobrze wiem że jest szukaj i tak też postapiłam przeczytałam dokładnie to co pisano na temat szybkowaru ale przepisów tam nie znalazłam może jestem ślepa ???????

Nawet wcześniej dorunia w dziale szybkowar mi podpowiedziała że już pisano o tym na forum.

Tylko mi chodzi o szczegółowe przepisiki jak ktoś takie posiada.

Przeczytałam że DeLarge pisał Inie że takowe posiada więc może on coś napisze???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Justynko ja jak miałam szybkowar to nie miałam żadnych przepisów robiłam tak, mięso wpierw opiekłam na patelni i do szybkowara, na patelnię dolałam wody do tłuszczu z obsmażenia przegotowałam i jak było potrzeba to dodałam trochę wody i przyprawy. Sosik był bardzo dobry bo zrazy czy inne mięso panierowałam w samej mące, mozna robić bez panierowania. Jak gotowałam zupę od razu dawałam wszystkie składniki. Ja też kupię, poprzedni był dobry tylko uszczelek nie miałam i dlatego musiałam go zlikwidować. Marzanno nie przejmuj się, ja tyle razy przepraszałam i obiecałam poprawę ale nie ma tego u mnie, jestem straszna gadułą i na to nic nie poradzę. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zgodnie z obietnicą

Marchewka na ciepło:

- ok. 1kg marchewki

- 3 jabłka

- łyżka masła

- łyżka mąki

- 1,5 szklanki wody

- cukier - do smaku

Marchewkę ścieramy na grubym tarku, jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Do szybkowara wlewamy wode, wrzucamy marchewke, jabłka, na wierzch kładziemy masło, zamykamy i na palnik. Kiedy zacznie "świszczeć" zmniejszamy ogień. Dusimy ok 20 min. Otwieramy, dodajemy mąkę, cukier do smaku i kwasek cytrynowy( jeśli jabłka są słodkie-troszeczkę), mieszamy wszystko i gotowe. Bardzo pasuje do mięsa z kurczaka, kotletów mielonych.

Mi bardzo smakuje Pieczonka Doroty czas duszenia - 15-20 min. Dodaję tylko wodę .

Smacznego!!

Ps

Justynko przede wszystkim trzeba uwazać na czas gotowania i na ilość wody. Wszystko jest w instrukcji. Mojej koleżance szybkowar wybuchł i zrobił dziurę w stropie a kuchenkę wgniótł do środka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wybuchł :grin: to co ona z nim zrobiła???Wiem że szybkowar źle użyty może być niebezpieczny.

A co z redukcją ciśnienia przed otworzeniem szybkowaru?Czy redukujecie i dopiero potem otwieracie?Albo chłodzicie pod zimną wodą ???Będę wdzięczna jak napiszecie bo z tym to nie ma żartów.

W moim jest tak że dopóki cypel nie schowa się do rączki to nie można go otworzyć czy w twoim MARRA też tak jest.??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Za mało wody, za duzo makaronu, za ostry gaz, za długi czas no i bummmm.

Stopniowo się przyzwyczaisz. Ja mam taki "przetpotopowy". Ciągle brakuje funduszy na nowy :grin: . Przede wszystkim INSTRUKCJA. A reszta pójdzie jak po maśle.

Łopatka wieprzowa

- ok 60 dag łopatki wieprzowej (jak jest różowa to znaczy że "młodsza")

- 4 cebule

- sól, pieprz, przyprawy np. do mięsa duszonego Kamis jest bdb

Mięsko pokroić w gruba kostkę, cebulkę w listki lub też grubą kostkę. Do szybkowaru wlać ok 1,5 szkl wody, łyżkę oleju, wrzucić mięso, cebulę, troszke soli, pieprzu, przyprawy. Zamknąć szybkowar, załączyć i jak zacznie "syczeć" zmniejszyć ogień do "delikatnego syczenia". Dusić ok 30 min. Mięso wyjmować najlepiej łyżką cedzakową, bo często cała woda nie odparuje. Jeśli mięso nie jest miękkię, to załaczyć jeszcze raz na ok 5 min pamiętając o sprawdzeniu poziomu wody.

W ten sam sposób robię karkówkę wieprzową, schab, tylko kroję je w grubsze plastry i dodaję inne przyprawy.

Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jak dla mnie gotowanie w szybkowarze nie różni się zbytnio od tradycyjnego gotowania...jedyną róznicą, którą należy postrzegać jako wielką zaletę szybkowaru, jest czas przygotowywania potraw...jak tylko odzyskam swoją książkę z przepisami to podzielę się nimi...radziłbym przejść się do np. biblioteki i popytać...powinni coś mieć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jak dla mnie gotowanie w szybkowarze nie różni się zbytnio od tradycyjnego gotowania...jedyną róznicą, którą należy postrzegać jako wielką zaletę szybkowaru, jest czas przygotowywania potraw...

Zgadzam sie z tym, ale jeszcze ważne jest dodawanie wody, oraz przy pęczniejących składnikach pilnowanie ilości (to jest w instrukcji). Czas gotowania skraca się średnio o 1/3.

Praktyka czyni mistrza!!

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Serdecznie zapraszam na facebook do grupy "Szybkowar-przepisy". Umieszczajcie Wasze ulubione przepisy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.