Skocz do zawartości


Zdjęcie

Przepisy Do Szybkowaru


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1182 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 21.03.2007 - 10:50

Witam.Bardzo proszę o podanie przepisów do szybkowaru jak ktoś takowe posiada. :grin:
Dołączona grafika

#2 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 21.03.2007 - 10:54

http://f.kuchnia.o2.....php?id_p=28052
Justynko-przeglądałaś to?
http://forum.murator...e7bf9456eb339e4

#3 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 285 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 21.03.2007 - 12:20

Dziewczyny, bez urazy ale przegladajcie forum!! :grin: Na stronie głównej mamy teraz super wyszukiwarkę i zanim o coś zapytacie to sprawdzajcie, czy ten temat nie był wcześniej poruszany. ZAGLĄDNIJCIE TUTAJ
Pozdrawiam
Ps.
Pewnie znowu podpadnę
Pozdrowionka !!!

#4 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 21.03.2007 - 12:36

Marra nic nie podpadniesz!!! Działasz w dobrej wierze...... :grin:

#5 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1182 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 21.03.2007 - 12:48

marra bardzo dobrze wiem że jest szukaj i tak też postapiłam przeczytałam dokładnie to co pisano na temat szybkowaru ale przepisów tam nie znalazłam może jestem ślepa ???????
Nawet wcześniej dorunia w dziale szybkowar mi podpowiedziała że już pisano o tym na forum.
Tylko mi chodzi o szczegółowe przepisiki jak ktoś takie posiada.
Przeczytałam że DeLarge pisał Inie że takowe posiada więc może on coś napisze???
Dołączona grafika

#6 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 21.03.2007 - 16:39

Justynko ja jak miałam szybkowar to nie miałam żadnych przepisów robiłam tak, mięso wpierw opiekłam na patelni i do szybkowara, na patelnię dolałam wody do tłuszczu z obsmażenia przegotowałam i jak było potrzeba to dodałam trochę wody i przyprawy. Sosik był bardzo dobry bo zrazy czy inne mięso panierowałam w samej mące, mozna robić bez panierowania. Jak gotowałam zupę od razu dawałam wszystkie składniki. Ja też kupię, poprzedni był dobry tylko uszczelek nie miałam i dlatego musiałam go zlikwidować. Marzanno nie przejmuj się, ja tyle razy przepraszałam i obiecałam poprawę ale nie ma tego u mnie, jestem straszna gadułą i na to nic nie poradzę. Pozdrawiam.
Pozdrawiam

#7 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 285 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 22.03.2007 - 13:02

Zgodnie z obietnicą

Marchewka na ciepło:
- ok. 1kg marchewki
- 3 jabłka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1,5 szklanki wody
- cukier - do smaku
Marchewkę ścieramy na grubym tarku, jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Do szybkowara wlewamy wode, wrzucamy marchewke, jabłka, na wierzch kładziemy masło, zamykamy i na palnik. Kiedy zacznie "świszczeć" zmniejszamy ogień. Dusimy ok 20 min. Otwieramy, dodajemy mąkę, cukier do smaku i kwasek cytrynowy( jeśli jabłka są słodkie-troszeczkę), mieszamy wszystko i gotowe. Bardzo pasuje do mięsa z kurczaka, kotletów mielonych.

Mi bardzo smakuje Pieczonka Doroty czas duszenia - 15-20 min. Dodaję tylko wodę .

Smacznego!!

Ps
Justynko przede wszystkim trzeba uwazać na czas gotowania i na ilość wody. Wszystko jest w instrukcji. Mojej koleżance szybkowar wybuchł i zrobił dziurę w stropie a kuchenkę wgniótł do środka.
Pozdrowionka !!!

#8 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1182 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 22.03.2007 - 18:38

Wybuchł :grin: to co ona z nim zrobiła???Wiem że szybkowar źle użyty może być niebezpieczny.
A co z redukcją ciśnienia przed otworzeniem szybkowaru?Czy redukujecie i dopiero potem otwieracie?Albo chłodzicie pod zimną wodą ???Będę wdzięczna jak napiszecie bo z tym to nie ma żartów.
W moim jest tak że dopóki cypel nie schowa się do rączki to nie można go otworzyć czy w twoim MARRA też tak jest.??
Dołączona grafika

#9 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 285 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 23.03.2007 - 00:19

Za mało wody, za duzo makaronu, za ostry gaz, za długi czas no i bummmm.
Stopniowo się przyzwyczaisz. Ja mam taki "przetpotopowy". Ciągle brakuje funduszy na nowy :grin: . Przede wszystkim INSTRUKCJA. A reszta pójdzie jak po maśle.

Łopatka wieprzowa
- ok 60 dag łopatki wieprzowej (jak jest różowa to znaczy że "młodsza")
- 4 cebule
- sól, pieprz, przyprawy np. do mięsa duszonego Kamis jest bdb

Mięsko pokroić w gruba kostkę, cebulkę w listki lub też grubą kostkę. Do szybkowaru wlać ok 1,5 szkl wody, łyżkę oleju, wrzucić mięso, cebulę, troszke soli, pieprzu, przyprawy. Zamknąć szybkowar, załączyć i jak zacznie "syczeć" zmniejszyć ogień do "delikatnego syczenia". Dusić ok 30 min. Mięso wyjmować najlepiej łyżką cedzakową, bo często cała woda nie odparuje. Jeśli mięso nie jest miękkię, to załaczyć jeszcze raz na ok 5 min pamiętając o sprawdzeniu poziomu wody.

W ten sam sposób robię karkówkę wieprzową, schab, tylko kroję je w grubsze plastry i dodaję inne przyprawy.

Powodzenia
Pozdrowionka !!!

#10 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 737 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 23.03.2007 - 01:11

jak dla mnie gotowanie w szybkowarze nie różni się zbytnio od tradycyjnego gotowania...jedyną róznicą, którą należy postrzegać jako wielką zaletę szybkowaru, jest czas przygotowywania potraw...jak tylko odzyskam swoją książkę z przepisami to podzielę się nimi...radziłbym przejść się do np. biblioteki i popytać...powinni coś mieć

#11 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 285 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 23.03.2007 - 11:01

jak dla mnie gotowanie w szybkowarze nie różni się zbytnio od tradycyjnego gotowania...jedyną róznicą, którą należy postrzegać jako wielką zaletę szybkowaru, jest czas przygotowywania potraw...

Zgadzam sie z tym, ale jeszcze ważne jest dodawanie wody, oraz przy pęczniejących składnikach pilnowanie ilości (to jest w instrukcji). Czas gotowania skraca się średnio o 1/3.

Praktyka czyni mistrza!!

Pozdrawiam
Pozdrowionka !!!

#12 mart

mart

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 523 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:BE

Napisano 25.04.2010 - 15:14

http://www.smaczny.p...izac-t8580.html
Dołączona grafika

#13 Gość_Bebcia_*

Gość_Bebcia_*
  • Goście

Napisano 16.10.2010 - 15:31

Serdecznie zapraszam na facebook do grupy "Szybkowar-przepisy". Umieszczajcie Wasze ulubione przepisy!





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!