Skocz do zawartości

3 Bit


Jolanta

Rekomendowane odpowiedzi

Skladniki:

1 puszka mleka slodzonego skondensowanego(na karmel)

2 budynie smietankowe lub waniliowe

3/4 kostki masla

2 zoltka

2 lyzki maki

sok z 1 cytryny

2 szklanki mleka

3/4 szkl.cukru

2 slodkie smietany(po 200 ml)

1-2 lyzki cukru pudru do smietany.

ok 50 sztuk zwyklych herbatnikow

1/2 tabliczki czekolady

blaszka o roz.24/34

Mleko skondensowane gotowac ok 3 godz.Ugotowac budyn:do garnka wsypac cukier wlac 1,5 szkl.mleka do reszty mleka dodac budynie i make.

Gotowy budyn wystudzic(musi byc zimny).Maslo ubic na puch dodac zoltka i podczas ubijania dodawac budyn.Na koniec dodac sok z cytryny.oczywiscie dobrze wymieszac.

Na blaszke ukladac herbatniki (ja dodatkowo smaruje je mlekiem przy pomocy pedzelka) pierwsza warstw z budyniu na to herbatniki karmel,(jeszcze cieply), herbatniki i bita smietana.Na konec posypac starta czekolada.

PS:do smietany mozna dodac sniezke lub usztwniacz(ja osobiscie tego nie uzywam bo kupuje smietane ktora sie nadaje na bita smietane) :sad: .I jeszcze jedno ja spazam jajka bo wiem, ze niektorych przerazaja surowe jajka w masie.

Dołączona grafika

ZYCZE SMACZNEGO!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Ciasteczko jest super i bardzo słodkie!!!! Ja dostałam ten przepis już dawno tylko w tej wersji co posiadam na warstwę kremu układam krakersy potem karmel i znowu krakresy. Pychota proste .szybkie a krakersy dają taki inny smaczek. Jak teraz bede robić to też posmaruje herbatniki mlekiem. Pozdrawiam wszytkich goroąco :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Edytko 78 bardzo dobrze mnie zrozumiałaś mąkę, mleko i żółtka mieszam i wlewam na gotujące mleko a mleko gotuje z cukrem i szybko mieszam żeby nie było grudek aż do zgęstnienia studze, później ucieram masło i dodaje po łyżce kremu. Taki krem używam do wszystkich wypieków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak ten sposób jest niezawodny zawsze tak robię a tym bardziej że mam małe dziecko i bałabym się dać ciasto z kemem z surowych żółtek. Chyba że jest jeszcze jeden sposób ubić żółtka na parze tak też robię i też krem jest dobry puszysty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.