Przepisy Extra
Ziemniaczany Chlebek
Rozpoczęty przez iwona30, 06.07.2007 18:14
34 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06.07.2007 - 18:14
Składniki:
50 dkg mąki
3 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę
7 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3/4 szkl letniego mleka
3 łyżki oleju
1 białko jajka
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
Wykonanie:
1.Wymieszać mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić. Do mąki dodać ziemniaki, sól i rozczyn, wyrobić.
2.Do wyrośniętego ciasta drożdżowo - ziemniaczanego dodać część pestek dyni i słonecznika, wlać 3 łyżki oleju, wyrobić.
3.Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia,piec w tem: 190 st. około 60 minut.
Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać. Ponieważ zawiera dodatek ziemniaków, dosyć szybko staje się lepkie dlatego trzeba dobrze natłuścić dłonie olejem. Dzięki ziemniakom chlebek można przechowywać nawet do tygodnia.
50 dkg mąki
3 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę
7 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3/4 szkl letniego mleka
3 łyżki oleju
1 białko jajka
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
Wykonanie:
1.Wymieszać mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić. Do mąki dodać ziemniaki, sól i rozczyn, wyrobić.
2.Do wyrośniętego ciasta drożdżowo - ziemniaczanego dodać część pestek dyni i słonecznika, wlać 3 łyżki oleju, wyrobić.
3.Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia,piec w tem: 190 st. około 60 minut.
Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać. Ponieważ zawiera dodatek ziemniaków, dosyć szybko staje się lepkie dlatego trzeba dobrze natłuścić dłonie olejem. Dzięki ziemniakom chlebek można przechowywać nawet do tygodnia.
Napisano 19.07.2007 - 21:33
Zrobiłam chlebek wg twojego przepisu Iwonko. Jest jeszcze ciepły, odkroiłam tylko pietkę, rewelka. Moje dziewczynki bardzo lubia ziemniaczane pieczywo. Zobaczymy jutro na śniadanko jak będzie im smakowało. Dodałam tylko słonecznika. Polecam, bardzo szybkie w przygotowaniu, tym bardziej jak w domu ciepło i ciacho szybko rośnie...
Napisano 19.07.2007 - 21:43
Ale extra Kasiu!!! Muszę koniecznie wypróbować. Ciekawa jestem, jak smakuje. Wcześniej przeoczyłam jakoś ten przepis.
Dzięki Iwonko za podzielenie się nim. Pozdrawiam Was gorąco. Renia
Dzięki Iwonko za podzielenie się nim. Pozdrawiam Was gorąco. Renia
Syn się żeni, i bierze udział w konkursie, może wygrać kuchnię:) Zagłosuj: http://promocje.ikea...9d8cd46b76.html
Można głosować raz dziennie do końca listopada!
Napisano 19.07.2007 - 22:11
Reniu chleb ziemniaczany jest przepyszny, puszysty. Przez to , że ma ziemniaki jest jakby mokry. Mam zrobione moje masło czosnkowe i razem smakuje wybornie
Polecam
Polecam
Napisano 19.07.2007 - 22:15
Upiekę na pewno, tym bardziej, że gdzieś około od 2 lat nie kupuję chleba, ale sama go piekę.
Syn się żeni, i bierze udział w konkursie, może wygrać kuchnię:) Zagłosuj: http://promocje.ikea...9d8cd46b76.html
Napisano 20.07.2007 - 08:57
Mam pytanie po dodaniu do maki ziemniakow i rozczynu jak długo należy wyrabiać ciasto i czy po wyrobieniu trzeba odstwić do wyrośnięcia? Pozdrawiam
Napisano 20.07.2007 - 16:13
Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia
Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać.
Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać.
Napisano 20.07.2007 - 17:34
Ja po połączeniu wszystkich składników, tzn do uzyskania jednolitej masy, pozostawiłam na troche ciasto do wyrosnięcia. Potem dodałam olej i słonecznik. Zrobiłam kule i pozostawiłam do ponownego wyrosniecia i upiekłam.
Napisano 20.07.2007 - 22:10
Cieszę się bardzo Zuziorku że chlebciu Ci smakuje,wyszedł Ci piękny, właśnie ziemniaki dają puszystość i wilgoć ja też go często robię. Reniu wypróbuj przepis bo jest tego wart naprawdę. Można dodać różne dodatki np: pestki słonecznika, dyni ,sezam, mak kto co lubi. Pozdrawiam Was gorąco i życzę smacznego.
Napisano 20.07.2007 - 22:58
Iwono rodzina jedzie, jutro piekę następny....
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 21.07.2007 - 16:46
Witajcie !!!
Mam pytanie, a właściwie moja mama... Czy mąka ma być żytnia? Czy wrocławska, poznańska, czy to nie ma znaczenia?
Mam pytanie, a właściwie moja mama... Czy mąka ma być żytnia? Czy wrocławska, poznańska, czy to nie ma znaczenia?
Napisano 21.07.2007 - 18:01
Nie ma znaczenia jaka mąka, ja dawałam mąkę tortową.
Napisano 21.07.2007 - 20:04
Zaraziłam Mamę przepisami
jak tylko upiecze chlebek dam znać.
Pozdrawiam i dziękuję w imieniu Mamy za przywołanie milego wspomnienia
, gdyż kiedyś Babcia piekła taki chlebek
tylko z mąki żytniej i dlatego Mama chciała się upewnić.
Pozdrawiam i dziękuję w imieniu Mamy za przywołanie milego wspomnienia
Napisano 21.07.2007 - 21:20
Bardzo mi miło, że przez tak banalną rzecz jak przepis mogłam zrobić Kasiu twojej mamusi przyjemność, jestem ciekawa jaki wyjdzie ten chlebek i czy faktycznie bedzie tak smakował jak kiedyś. Pozdrowiam Iwona.