Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
iwona30

Ziemniaczany Chlebek

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

50 dkg mąki

3 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę

7 dkg drożdży

1 łyżka cukru

1 płaska łyżeczka soli

3/4 szkl letniego mleka

3 łyżki oleju

1 białko jajka

3 łyżki pestek dyni

3 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

1.Wymieszać mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić. Do mąki dodać ziemniaki, sól i rozczyn, wyrobić.

2.Do wyrośniętego ciasta drożdżowo - ziemniaczanego dodać część pestek dyni i słonecznika, wlać 3 łyżki oleju, wyrobić.

3.Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia,piec w tem: 190 st. około 60 minut.

Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać. Ponieważ zawiera dodatek ziemniaków, dosyć szybko staje się lepkie dlatego trzeba dobrze natłuścić dłonie olejem. Dzięki ziemniakom chlebek można przechowywać nawet do tygodnia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam chlebek wg twojego przepisu Iwonko. Jest jeszcze ciepły, odkroiłam tylko pietkę, rewelka. Moje dziewczynki bardzo lubia ziemniaczane pieczywo. Zobaczymy jutro na śniadanko jak będzie im smakowało. Dodałam tylko słonecznika. Polecam, bardzo szybkie w przygotowaniu, tym bardziej jak w domu ciepło i ciacho szybko rośnie...

post-2465-1184873543_thumb.jpg

post-2465-1184873573_thumb.jpg

post-2465-1184873587_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale extra Kasiu!!! Muszę koniecznie wypróbować. Ciekawa jestem, jak smakuje. Wcześniej przeoczyłam jakoś ten przepis. ;) Dzięki Iwonko za podzielenie się nim. Pozdrawiam Was gorąco. Renia ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Reniu chleb ziemniaczany jest przepyszny, puszysty. Przez to , że ma ziemniaki jest jakby mokry. Mam zrobione moje masło czosnkowe i razem smakuje wybornie Polecam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiekę na pewno, tym bardziej, że gdzieś około od 2 lat nie kupuję chleba, ale sama go piekę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie po dodaniu do maki ziemniakow i rozczynu jak długo należy wyrabiać ciasto i czy po wyrobieniu trzeba odstwić do wyrośnięcia? Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja po połączeniu wszystkich składników, tzn do uzyskania jednolitej masy, pozostawiłam na troche ciasto do wyrosnięcia. Potem dodałam olej i słonecznik. Zrobiłam kule i pozostawiłam do ponownego wyrosniecia i upiekłam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się bardzo Zuziorku że chlebciu Ci smakuje,wyszedł Ci piękny, właśnie ziemniaki dają puszystość i wilgoć ja też go często robię. Reniu wypróbuj przepis bo jest tego wart naprawdę. Można dodać różne dodatki np: pestki słonecznika, dyni ,sezam, mak kto co lubi. Pozdrawiam Was gorąco i życzę smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie !!! Mam pytanie, a właściwie moja mama... Czy mąka ma być żytnia? Czy wrocławska, poznańska, czy to nie ma znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaraziłam Mamę przepisami :lol: jak tylko upiecze chlebek dam znać. Pozdrawiam i dziękuję w imieniu Mamy za przywołanie milego wspomnienia :P , gdyż kiedyś Babcia piekła taki chlebek ;) tylko z mąki żytniej i dlatego Mama chciała się upewnić. :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mi miło, że przez tak banalną rzecz jak przepis mogłam zrobić Kasiu twojej mamusi przyjemność, jestem ciekawa jaki wyjdzie ten chlebek i czy faktycznie bedzie tak smakował jak kiedyś. Pozdrowiam Iwona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.