Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

Placek Orzechowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 teresap

teresap

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 11.11.2008 - 16:07

Ciasto pochodzi z książki Specjały siostry Anastazji

PLACEK ORZECHOWY

8 białek
1/2 szk cukru
3 żółtka
10 dag orzechów mielonych
10 dag orzechów krojonych
10 dag wiórek kokosowych
5 dag rodzynek 1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku
Z białek ubic pianę . W trakcie ubijania dodac cukier + żółtka + orzechy zmieszane z proszkiem mąką , kokosem i rodzynkami
Piec 30-40 minut ( temperatura podana w książce 170)

KREM
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
5 żółtek
2 łyżki cukru
1 szk wody
1 1/2 kostki masła
1/2 szk cukru pudru
2 – 3 paczek delicji
Spirytus

2 galaretki brzoskwiniowe ( koniecznie)
W1 szk wody rozpuścić żółtka i budyń
Syrop z brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru i dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń
Masło utrzeć z cukrem + budyń
Galaretkę rozpuścić według przepisu ( ja daje Troszki miej wody )

Przekładanie
Ciasto orzechowe + połowa masy +delicje maczane w spirytusie ( ja ostatnio zapomniałam i też było dobre albo można spirytus rozcieńczyć to według smaku ) + druga połowa masy +brzoskwinie pokrojone w kostkę
Zalać tężejącą galaretko

No i degustacja

Nie mogę dać zdjęcia bo syn gdzieś je posiał i

Może nie wypada takiego skrawka dawac ale tyle zostało , jak się znajdą zdjęcia dorzucę

Załączone miniatury

  • DSC_0116.JPG





r e k l a m a

#2 Izunia2007

Izunia2007

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 155 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:CHICAGO

Napisano 11.11.2008 - 18:39

Wyglada bardzo smakowicie :)

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 11.11.2008 - 19:11

Tereniu to nie jest skrawek ciasta, bardzo ładnie się prezentuje, musi być pyszny z tych podanych produktów.
Pozdrawiam

#4 teresap

teresap

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 11.11.2008 - 22:30

Moje Panie on nie tylko wygląda ale i smakuje , a co najgorsze , że od jutra mam nie jeść tych smakołyków , tylko w święta ( niedziele itp.) i to 1 kawałek , no i jak mam wytrzymać ,a muszę.

Trzymajcie kciuki .
:) :lol: :lol: :smile: :smile:





#5 Izunia2007

Izunia2007

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 155 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:CHICAGO

Napisano 11.11.2008 - 23:21

Czy moze male ochudzanko? Znam ten bol :) Slodycze uwielbiam a tylek rosnie :lol:

#6 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 11.11.2008 - 23:58

No właśnie Tereniu skąd to postanowienie?Ciasto bardzo ładne trochę korę przypomina-ciasto korę oczywiście,może się mylę ale tak mi się jakoś skojarzyło :)

#7 teresap

teresap

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 12.11.2008 - 11:49

Zgadzam się , jak porównałam to z składnikami kory to różni się tylko tym że tu są 2 a tu 3 łyżki cukru i tu jest 3/4 szk wody atu 1 szk i u siostry Anastazji widnieje jako PLACEK ORZECHOWY , CZYLI TO SAMO - MASZ RACJE I SIĘ NIE MYLISZ :) :lol: :lol:

A co do tak zwanego odchudzania , to nie winem czy to można tak nazwa , bo choroba nie pozwala mi na taką wagę chciała bym Warzyc 90 kg tak tak . Na pewno myślicie to ile ona ma???????????????????????????





#8 ala291

ala291

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 12.11.2008 - 15:50

tereniup...muszę zajrzeć do ksiązki siostry Anastazji, skoro jest tam ten "Placek Orzechowy" :) bo przyznam szczerze,że nie kojarzę przepisu,ale zobaczę...tereniup...jeżeli musisz,ze względów zdrowotnych,to trudno się mówi i tak trzeba,jeżeli będziesz konsekwentna,to efekty będą napewno :lol:
pozdrawiam :lol:

#9 teresap

teresap

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 12.11.2008 - 17:02

Placek Orzechowy jest na stronie 144 książka " 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI "
POZDRAWIAM

Załączone miniatury

  • DSC_0006.JPG





#10 ala291

ala291

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 13.11.2008 - 14:08

niestety,nie mam tego przepisu w książce siostry Anastazji,ponieważ książek s.Anastazji jest troszkę na rynku, ja akurat posiadam " 100 nowych ciast" a tam na stronie 144 mam przepis na rogaliki orzechowe :) i dlatego też nie mogłam skojarzyć tego przepisu teresap...z Twojego,będę chciała skorzystać na święta :lol: dziękuję i pozdrawiam teresap :lol:

#11 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1000 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 13.11.2008 - 17:14

To ciacho jest pyszne :) ,polecam tym którzy jeszcze nie próbowali.

#12 teresap

teresap

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 13.11.2008 - 20:17

CAŁKOWICIE SIĘ ZGADZAM





#13 Agawcia

Agawcia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 14.11.2008 - 15:14

jutro zamiezam zrobic to ciasto tylko mam pytanie odnoscie tego jakie to maja byc orzechy?(rodzaj)

#14 teresap

teresap

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 14.11.2008 - 16:42

ORZECHY WŁOSKIE - POZDRAWIAM :)





#15 Agawcia

Agawcia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 14.11.2008 - 19:35

a wymiar blaszki?





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)