Skocz do zawartości

- - - - -

Tort Piętrowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 712 postów

Napisano 11.03.2009 - 07:59

Biszkopt duży

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
łyzeczka startej skórki z cytryny ( wcześniej cytryne dokładnie oczyścić)

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodac skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Biszkopt mały

5 jaj
10 dag mąki
10 dag cukru
pół opakowania cukru waniliowego
pół budyniu śmietankowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki startej skórki z cytryny

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Na końcu dodać skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Biszkopty można upiec dzien wczesniej

biszkopty.JPG

Masa

Litr mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
budyń waniliowy ( lub smietankowy)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
kostka masła ( dobrej jakosci)
kostka margaryny

0,5 litra mleka zagotować z cukrami
Reszte mleka wymieszać z budyniem , mąką pszenną i ziemniaczaną
Wlać do gotującego mleka, ucierac mikserem aż do zagotowania
Odstawić budyń do wystygnięcia
Masło z margaryną utrzeć . Dodawać po łyzce zimnego budyniu ciągle ucierając żeby nie powstały grudki . Do smaku można dodać sok z cytryny lub jeśli tort jest dla dorosłych troszke spirytusu.

Odkładamy ok. 5 łyżek masy do posmarowania poszczególnych pięter

Dodatkowo

truskawki ( mogą być mrożone )
duża puszka brzoskwiń
dobrej jakosci mleczna czekolada

Wykonanie

Większy biszkopt dzielimy na 3 krążki

Przekładamy masą budyniową , układamy pokrojone w kostke brzoskwienie , posypujemy czekoladą .
Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i kładziemy kolejną porcje masy z brzoskwiniami i czekoladą.
Kładziemy ostatni krążek . Smarujemy tort masą budyniową . Schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny .

Z mniejszym biszkoptem robimy dokładnie to samo zastępując brzoskwinie truskawkami .Schładzamy w lodówce

Biszkoptów nie trzeba ponczowac . Torty będą same w sobie wilgotne dzięki masie cukrowej , która zatrzymuje wilgoć w środku.

Masa cukrowa na pokrycie tortu

ok. 700 g cukru pudru
100 g glukozy w proszku
4 łyzeczki żelatyny
70 ml wody

Żelatynę zalać wodą ( 70 ml) , odstawic na ok 3 minuty aż napęcznieje .

Postawić naczynie z zelatyną nad parą wodną . Mieszać najlepiej samą koncówką od miksera , dodać glukoze , mieszac aż do uzyskania jednolitej masy

Nie Gotować!!

Zdjąć syrop żelatynowo-glukozowy z pary wodnej . Wlać cały olejek migdałowy . Stopniowo dosypywac przesiany cukier puder ciągle mieszając.Wylać na blat , dosypywac reszte cukru ciągle wyrabiając. Wyrabiać do czasu az masa bedzie miała konsystencje plasteliny

Blat posypac mąką ziemniaczaną .Wałkować podsypując od czasu do czasu mąką ziemniaczaną .

Rozwałkować mase na spory ,,placek,, tak aby wystarczył na pokrycie tortu .Wyjac większy tort z lodówki. Delikatnie ułożyć mase na przedramieniach i przeniesc na tort. Wygładzic mase rękoma, obkroic wystające boki .

Mase , która została z większego tortu można delikatnie podgrzać w mikrofalówce ( 3 - 4 sekundy) , rozwałkować i pokryć mniejszy tort . Na pewno wystarczy .

Teraz należy przeniesc mniejsze pietro na większe. Trzeba robić to bardzo delikatnie . Najlepiej jest podniesc mniejsze piętro za pomocą szerokiej łopatki do tortów.

Kiedy juz uda sie połączyć oba piętra zostaje nam najbardziej przyjemna częśc a mianowicie dekoracja .

Kwiatuszki na torcie zrobiłam z resztek masy . Podgrzałam w mikrofali. Ponownie wyrobiłam, rozwałkowałam i wycinałam paski masy cukrowej o długości ok.10 cm i szerokości 2 cm. Wycięłam kilka takich pasków, każdy zwinęłam w rulonik i ułozyłam na torcie .

kwiatuszki.JPG

Pomarańczowe paski zrobiłam z dodatkowej porcji masy cukrowej do której dodałam barwnik .

Krojenie tego typu tortów zaczynamy od górnego pietra ( tak jak na zdjeciach)

bia_y.JPG

w_przekroju.JPG

przekroj.JPG

#2 Kaliope

Kaliope

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 697 postów
  • Zainteresowania:kultura, sztuka, psychologia, literatura piękna, muzyka, poezja, kulinaria, pastele

Napisano 11.03.2009 - 08:19

Dorotko, każdy tort w Twoim wykonaniu to mistrzostwo! Piękny!!! Bardzo mi się podoba a w smaku na pewno wspaniały. Gratulacje ;)
"Bo nie jest światło, by pod korcem stało,
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"

#3 nikas77

nikas77

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 11.03.2009 - 17:10

Mam pytanie, pod lukrem smarowałaś masą budyniową, bo czytałam że trzeba masą maślaną. Z wielką uwagą czytam Twoje posty, bo jutro zabieram się za pierwszy w życiu tort w stylu angielskim na urodziny mojego taty. Mam nadzieję, że mi się uda ;)

#4 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 712 postów

Napisano 11.03.2009 - 21:38

Wyświetl postUżytkownik nikas77 dnia 11.03.2009, 16:10 napisał

Mam pytanie, pod lukrem smarowałaś masą budyniową, bo czytałam że trzeba masą maślaną.

Tak, wierzch posmarowałam tą samą masą , którą przekładałam torty. Wystarczy cieniutko pomarować tak aby masa miała sie do czego przykleić. Pod mase cukrową mozna rowniez dac np. powidła śliwkowe lub zmiksowany dzem .

Pozdrawiam i trzymam jutro kciuki! na pewno sie uda

#5 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 712 postów

Napisano 11.03.2009 - 21:38

Wyświetl postUżytkownik Kaliope dnia 11.03.2009, 07:19 napisał

Dorotko, każdy tort w Twoim wykonaniu to mistrzostwo! Piękny!!! Bardzo mi się podoba a w smaku na pewno wspaniały. Gratulacje ;)

Ślicznie dziękuje za miłe słowa!
Buziaki

#6 Madzia1975

Madzia1975

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 17 postów

Napisano 13.03.2009 - 00:07

Dorotko a zdradz mi patent na tak idealnie rowne biszkopty??? Moje ostatnio wyrasta gora na srodku.nie wiem czym to jest spowodowane. ;)

#7 nikas77

nikas77

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 15.03.2009 - 20:37

Witam serdecznie w niedzielny wieczór :D
Tort niestety nie wyszedł taki jak powinien ;) W smaku był dobry, ale niestety coś z masą plastyczną było nie tak.
- po pierwsze żelatyna z glukozą nie "zabrała" tyle cukru co powinna wg przepisu, na podwójną porcję wrobiłam tylko ok 500g cukru pudru,
- po drugie masa nie była gładziutka, tylko taka chropowata i była matowa (nie wiem czy powinna być błyszcząca ale jak oglądałam fotki i filmy "instruktażowe" to wydawało mi się że była błyszcząca ;)
Po oklejeniu tortu został mi kawałek masy i wsadziłam ten kawałek do kuchenki mikrofalowej, wtedy masa znowu zaczęła się kleić i miała bardziej jednolitą strukturę, więc chyba mój błąd polegał na tym że cukier puder dodawałam za późno, tzn wtedy gdy żelatyna i glukoza były już za chłodne - tak przynajmniej myślę.
Mam pytanie Pani Dorotko do Pani jako do eksperta piekarnictwa - w opisie masy elastycznej jest fragment: "Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek..." i chodzi mi właśnie o ten "syrop" - u mnie po połączeniu żelatyny i glukozy nie było konsystencji syropu bardziej już kremu. Nie wiem czy na małą temperaturę osiągnęły czy za krótko to ucierałam na parze :D
Jeśli Pani może to proszę o naprowadzenie mnie na dobrą drogę bo miałam robić jeszcze jeden tort za miesiąc, ale stwierdziłam, że chyba kupię gotowy lukier plastyczny :D

1.jpg
6a.jpg

#8 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 712 postów

Napisano 15.03.2009 - 22:11

Wyświetl postUżytkownik Madzia1975 dnia 12.03.2009, 23:07 napisał

Dorotko a zdradz mi patent na tak idealnie rowne biszkopty??? Moje ostatnio wyrasta gora na srodku.nie wiem czym to jest spowodowane. ;)

a robisz z przepisu podanego u góry?

Ja robie tylko z tego przepisu . Wstawiam biszkopt do nagrzanego piekarnika i po 30 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wbijam patyczek w środek biszkoptu , jesli wychodzi suchy to wyłączam piekarnik , zostawiam na 5 minut pozniej uchylam delikatnie drzwi od kuchenki i tak stygnie ok. godzinke. Wyjmuje i biszkop jest równiutki

#9 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 712 postów

Napisano 15.03.2009 - 22:20

Wyświetl postUżytkownik nikas77 dnia 15.03.2009, 19:37 napisał

- po pierwsze żelatyna z glukozą nie "zabrała" tyle cukru co powinna wg przepisu, na podwójną porcję wrobiłam tylko ok 500g cukru pudru,
- po drugie masa nie była gładziutka, tylko taka chropowata i była matowa (nie wiem czy powinna być błyszcząca ale jak oglądałam fotki i filmy "instruktażowe" to wydawało mi się że była błyszcząca ;)
Po oklejeniu tortu został mi kawałek masy i wsadziłam ten kawałek do kuchenki mikrofalowej, wtedy masa znowu zaczęła się kleić i miała bardziej jednolitą strukturę, więc chyba mój błąd polegał na tym że cukier puder dodawałam za późno, tzn wtedy gdy żelatyna i glukoza były już za chłodne - tak przynajmniej myślę.
Mam pytanie Pani Dorotko do Pani jako do eksperta piekarnictwa - w opisie masy elastycznej jest fragment: "Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek..." i chodzi mi właśnie o ten "syrop" - u mnie po połączeniu żelatyny i glukozy nie było konsystencji syropu bardziej już kremu. Nie wiem czy na małą temperaturę osiągnęły czy za krótko to ucierałam na parze ;)
Jeśli Pani może to proszę o naprowadzenie mnie na dobrą drogę bo miałam robić jeszcze jeden tort za miesiąc, ale stwierdziłam, że chyba kupię gotowy lukier plastyczny :D

Ta masa ma to do siebie,ze różnie ,,zabiera ,, cukier tzn. w roznych ilosciach . czasami dodaje do niej tak jak Ty mniej cukru a czasami musze dosypac wiecej

Mnie tez wydaje sie,ze dodawalas cukier do zimnej zelatyny z glukozą , stąd ta chropowatosc

Jesli chodzi o ten syrop to powiem ci,ze wczoraj kiedy robilam tort dla synka tez nie wyszedł mi syrop a taki dziwny krem. Dodałam cukier puder ale od razu widziałam,ze cos jest nie tak . oderwałam kawałek masy i tylko do tej części dodawałam cukier puder zeby nie tracic materiału w razie wpadki . Faktycznie cos było nie tak , masa sie rozpadała , nie była elastyczna . koszmar! Wywaliłam do kosza.
dopiero ze drugim razem wyszedł syrop i wtedy masa wyszła idealnie. Nie zrazaj sie , sprobuj zrobić samą mase . pobaw sie nią ,poćwicz a zobaczysz ze sie do niej przekonasz

#10 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 712 postów

Napisano 16.03.2009 - 09:57

zapomniałam dodac ,ze nie wiem co było przyczyną . Pierwszy raz zdarzyło mi sie cos takiego. Wiem tylko,ze nalezy miec zawsze większy zapas glukozy,zelatyny i cukru pudru.

ach i bardzo Cie prosze,nie pisz do mnie per ,,Pani,, . Dorota jestem hehe_____.gif

#11 Gość_marzena228_*

Gość_marzena228_*
  • Goście

Napisano 19.03.2009 - 15:57

Witam. Na początku chciałabym napisać, że bardzo podziwiam pani talent. Ja też lubię piec torty i oczywiście je dekorować ;) . Wlaśnie przed chwilka oglądalam pani torty w galerii zdjęć na www.tortownia.pl i bardzo spodobał mi się tort SPIDERMAN. Chciałabym prosić o wskazówki jak udekorować taki tort. ;) Bo jeśli chodzi o pieczenie, układanie pięter i mase to ja już sobie poradzę. Tylko tak się zastanawiam skad jest ta figórka i czy pajęczyna to lukier plastyczny, czy moze cos innego? Byłabym wdzięczna za odp. W kwietniu będe piekła tort na 3 latka mojego chrześniaka i myślę że ten SPIDERMAN byłby czymś wyjątkowym. Z góry dziękuje :D :D :D

#12 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 712 postów

Napisano 19.03.2009 - 17:08

skopiuje moją odpowiedz z innego forum bo juz odpowiadalam na podobne pytanie

Tego spidermana znalazlam w domu. Szukałam w gazetach mojego synka odpowiedniego spidermana, przeszukałam chyba z 15 gazet i nic mi nie odpowiadało. Chowałam gazety do pudełka i zobaczyłam w koncu odpowiedni kształt wlasnie na pudełku , w którym młody trzyma gazety.

SL372890.JPG

Odrysowałam kształt tego spidermana na papierze śniadaniowym. Zrobiłam mase cukrową z jednej porcji , przyłożyłam papier śniadaniowy z narysowanym spidermanem i nakłuwałam kontur na masie za pomocą ostrej wykałaczki. Pozniej pomalowałam go barwnikami a sieć na spidermanie zrobiłam roztopioną czekoladą za pomocą wykałaczki

Pajęczyna na samym torcie to marcepan sztuczny wyciśnięty strzykawką , taką do leków. Znalazłam ją w apteczce a ze w ogole takich nie uzywam to ją wygotowałam i mam teraz do ozdób . Zeby pajęczyna ładnie wyszła i przykleila sie do tortu nalezy do marcepanu dac mniej cukru ,zeby była bardziej klejąca

Ps. bardzo Cie prosze , zwracaj sie do mnie na ,,Ty,,

#13 Gość_marzena228_*

Gość_marzena228_*
  • Goście

Napisano 20.03.2009 - 10:07

Bardzo dziekuje za pomoc ;) . Fajnie że sa takie strony, na których można się poradzić SPECJALISTOW!!!! Ja dopiero zaczynam moja KARIERĘ z tortami :( I mam nadzieję że może już niedługo będę choć trochę tak dobra jak Ty! I mam jeszcze jedno małe pytanko- ja uzywam barwników w paście. Czy przed malowaniem mam je jakos rozcieńczyć? CZY malować takimi jakie są?

#14 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 712 postów

Napisano 22.03.2009 - 21:31

Wyświetl postUżytkownik marzena228 dnia 20.03.2009, 09:07 napisał

I mam jeszcze jedno małe pytanko- ja uzywam barwników w paście. Czy przed malowaniem mam je jakos rozcieńczyć? CZY malować takimi jakie są?

ślicznie dziękuje za miłe słowa marzenko. Na pewno bedziesz robic piekne torty . Jesli zrobisz raz tort w stylu angielskim to zobaczysz,ze zachorujesz na tego typu wypieki .

nie rozcienczaj barwników. Spidermana tez malowałam barwnikami w pascie . Jeśli będziesz robić spidermana to zrób go 2 dni wczesniej,zeby dobrze wysechł. Będziesz miała juz gotową dekoracje .

#15 Fintifluszka

Fintifluszka

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 07.07.2009 - 16:48

Zrobiłam taki torcik piętrowy na swój ślub. mniejszy biszkopt mi trochę krzywo wyrósł, a raczej krzywo opadł, ale i tak nie było źle, choć miałam problem z doklejeniem masy cukrowej do samego dołu piętra i też robiłam otoczkę, ale tylko wokół mniejszego biszkopta, mniejszy był otoczony różami i listkami-nie zrobiłam zdjęcia, mam tylko gdzieś z oddali na przyjęciu...