Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Kiełbasa Biała Surowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 leotrans

leotrans

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisano 31.03.2009 - 13:11

Na święta idealna a tym bardziej że swojska.Oto przepisik :-) 1kg.chudego mięsa wieprzowego 2kg.mięsa na gulasz (wskazane z tłuszczem) 1kg.chudej wołowiny 10 dag.soli 5 dag pieprzu 2 łyżki majeranku czosnek według uznania jak kto lubi,moja porcja to 7 ząbków Chude mięsa mielimy na maszynce o dużych oczkach,mięso tłuste na małych.Dodajemy przyprawy i wlewamy 3 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.Wszystko ładnie wyrabiamy jak na mielone,nabijamy w strzewa pęta robimy o dł.około 20 cm.Całą kiełbasę parzymy we wrządku 15 min. Spokojnie przechowujemy w lodówce,lub mrozimy.Z doświadczenia wiem że po ponownym gotowaniu kiełbasy traci trochę smak,woda wyciąga sól.Dlatego przed ponownym gotowaniem wodę lekko posolić.Jak widać nic trudnego,życzę smacznego i pozdrawiam. :?:





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!