Chlebek Z Automatu
Napisano 09.03.2010 - 01:01
Napisano 29.11.2010 - 21:04
Jest to mój pierwszy post, więc uprzejmie proszę o wyrozumiałość.
Mam takie małe pytanie apropo automatu do pieczenia chleba. Od jakiegoś już czasu zastanawiamy się z mężem nad zakupem tego cuda, aby zawsze rano mieć świeże pieczywko.....
Jest natomiast jedno ale , które mnie zastanawia, mianowicie: Czy taki automat (chcemy kupić taki: http://www.ceneo.pl/6428622), SAM mi zrobi dosłownie wszystko, a ja tylko wrzucam do niego składniki? Tak naprawdę, to jak odbywa się taki proces pieczenia chleba w takim automacie? No i po drugie, jakie składniki zawsze muszę mieć pod ręką, aby móc piec dla siebie i dla mojego męża bułeczki, bagietki i chlebuś??? Nie jestem zwolenniczką żadnych gotowych mieszanek, i mam nadzieję, że taki automat nie jest ograniczony jedynie do robienia pieczywa tylko z nich. Pomimo, że raz próbowaliśmy zrobić chlebek z mieszanki i wyszedł naprawdę dobry, pieczony w piekarniku z termoobiegiem. Nie chciałabym natomiast wydać 500zł tylko po to, aby wrzucać do automatu mieszankę na chlebek.
Bardzo proszę o jakieś porady, sugestie i szczere odpowiedzi, ponieważ zbliżają się święta i w zasadzie pieniądze na automat mam już zarezerwowane
Pozdrawiam Tunia
#18 Gość_gospodynia_*
Napisano 03.02.2011 - 17:42
Napisano 11.02.2011 - 13:41
450g.mąki pszennej (ja kupuję najtańszą w markietach)
200ml.mleka
100ml.wody zimna z kranu
2łyżeczki cukru
1,5łyżeczki soli
2łyżki masła lub margaryny(może być 1łyżka oleju)
2dkg.drożdzy świeże(ja daje małą kostkę drozdz)
Najpier wlewamy mleko ,wodę , mąkę,pokruszone drożdże,cukier,sól .Nastawiam na 2 program Francuski na 3 godz i 40 min (2 kg)
CHlebek wychodzi pyszny z chrupiącą skórka.Polecam
Napisano 13.02.2011 - 02:47
Użytkownik vizi dnia 11.01.2010 - 11:15 napisał
Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką automatu do pieczenia chleba. Chlebki wychodzą mi pyszne (na ogół
Ja myślę że jest za dużo wody , albo drożdży.
Też tak miewam jak przedobrzę
Napisano 25.04.2011 - 20:21
Użytkownik qubus dnia 26.01.2010 - 21:09 napisał
zrobilem juz 4 chleby i WSZYSTKIE sa plaskie, nie sa wyrosniete. Widac, ze wyrastaja, gora jest ladnie zaokraglona, zaczyna sie pieczenie i chleb pada
wszystkie skladniki sa odmierzone idealnie, waga laboratoryjna bo mam mozliwosc taka sobie zabrac z pracy , wiec dokladnosc jest ogromna. Nie mam pojecia co robie zle. Moze zla temperatura wody do mieszania tego?
...
post jak widzę już sprzed roku... niedawno kupiłam dokładnie ten sam wypiekacz i mam dokładnie ten sam problem... wszystko idealnie odmierzone wg podanego przepisu przez producenta... i jak zaczyna się pieczenie to chleb opada. Czy już ktoś znalazł odpowiedź dlaczego tak się dzieje?
Napisano 26.04.2011 - 11:09
Użytkownik mancio edytował ten post 26.04.2011 - 11:11
Napisano 27.04.2011 - 08:45
Kombinowałam już z wodą bo często wskazują wszyscy że jej nadmiar może dać taki efekt.
Jednak jak daję jej mniej to robi się taka sucha klucha, ze mieszadła nie dają rady.... i jestem zmuszona dolać.
Swoją drogą przepisy producenta powinny być sprawdzone
pozdrawiam
Napisano 28.04.2011 - 08:34
Ja piekę chleb chłopski z książeczki Moulinexa, i przy świezych drożdżach nie czekam do końca programu tylko wcześniej właczam na pieczenie, bo chleb wprost wychodzi z maszyny
Napisano 29.04.2011 - 06:35
ale faktycznie zdarzyło mi się, że jak robiłam największy bochenek to wylazł z maszyny
w jaki sposób włączasz wcześniej na pieczenie? z przerażeniem obserwuję jak Chlebek pięknie rośnie .... i w końcu pada
Wczoraj dałam mniej drożdży.... opadła trochę mniej....
Ale w końcu producent powinien przetestować swoje przepisy.... kurcze.
Napisano 29.04.2011 - 08:07
Jeśli widzę w okienku, że chleb już jest wystarczająco wyrośnięty po prostu wyłączam maszynę, nawet jesli została ponad godzina do końca, a potem włączam na program 14, samo pieczenie, na 60 minut, jest tam timer.
Trzeba też pamiętać, że jak chleb wyrośnie za bardzo i w pierwszym momencie pieczenia dotknie góry maszyny to tez opadnie.... Już to przetestowałam
A co do przepisów, to na stronie producenta maszyn są niestety błędy odnośnie składników. Też to przetestowałam
Napisano 29.04.2011 - 13:29