Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość vizi

Chlebek Z Automatu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vizi

Witam! Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką automatu do pieczenia chleba. Chlebki wychodzą mi pyszne (na ogół:), ale mają one wklęsłe, a nie wypukłe wierzchy, a skórka jest zawsze wręcz niedopieczona (nawet jeśli nastawiam program "dark"). Czy jest jakiś sposób, na uzyskanie z automatu chrupiącej wypieczonej skórki? Może coś źle robię? Dodam, że mam automat firmy Zelmer.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ziutula

Moja znajoma ma Zelmer o mocy 450 wat i ma też problem z bladością i zapadaniem góry chlebka. Ja od paru dni mam Muolinex 5003 o mocy 1650 wat i nie ma porównania z jej wypiekiem. U mnie chlebki są wypieczone, skórka chrupiąca i wypieczona/zależy od stopnia jaki ustawię/.Na foto moje dzisiejsze 2 różne upieczone chlebki. post-18189-1263516971_thumb.jpg post-18189-1263516963_thumb.jpg

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam ten wypiekacz Moulinexa o dużej mocy i chleby wychodzą wypieczone i wyrosnięte z chrupiącą skórką. Natomiast kwestia tego, że chleb sie zapda to może też być za mała ilość plynów lub za dużo drożdzy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tez sie dorobilem wreszcie automatu do chleba. Kupilem jednak Moulinexa OW 6000 bo stwierdzilem, ze raz a porzadnie. zrobilem juz 4 chleby i WSZYSTKIE sa plaskie, nie sa wyrosniete. Widac, ze wyrastaja, gora jest ladnie zaokraglona, zaczyna sie pieczenie i chleb pada :D wszystkie skladniki sa odmierzone idealnie, waga laboratoryjna bo mam mozliwosc taka sobie zabrac z pracy , wiec dokladnosc jest ogromna. Nie mam pojecia co robie zle. Moze zla temperatura wody do mieszania tego? - O jakiej temperaturze dodajecie wody do skladnikow? - ile tej wody na wypiek 750g - ile dajecie drozdzy, takich w sreberku z lodowki, w kostce , intensywnie pachnacych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chleb się zaczyna zapadać to może być oznaką > zbyt dużo wody, lub drożdży. Ja daję 12g drożdży piekarniczych lub torebkę suchych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na 500 g maki daje 350 ml wody.... cieplej dalem dokladnie 12 g drozdzy hleb padl. dalem 5 g drozdzy to jest plaski ale lepszy niz poprzednio. dlatego wlasnie pytam co robie zle bo troche sie zapetlilem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć dziewczyny i faceci :). Ja również od miesiąca piekę chleb w automacie Moulinexa. Do tej pory stosowałem gotowe mieszanki mąk do chleba i zawsze wychodził pyszny. Dziś pokusiłem się o sporządzenie własnej i w tej chwili kończę wypiek. Jak wyjdzie ładny i smaczny to podam proporcje i zrobię zdjęcie. Przy okazji pytanie: jak w automacie uzyskać mocno zrumienioną taką brązową skórkę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na 500 g maki daje 350 ml wody.... cieplej

dalem dokladnie 12 g drozdzy hleb padl.

dalem 5 g drozdzy to jest plaski ale lepszy niz poprzednio.

dlatego wlasnie pytam co robie zle bo troche sie zapetlilem :)

Na mieszankach mąki do chleba jest przepis. Koniecznie trzeba ściśle stosować się do proporcji. Polecam elektroniczną wagę kuchenną. Ja mam tefalowską, która również na podstawie wagi wody podaje jej objętość. Czasem się zdarza że muszę dosypać łyżkę mąki w trakcie zagniatania. Z ciasta musi być kula, która się ładnie odrywa o ścianek. Drożdże dawałem zwykłe takie pakowane po 100g. Ciełem na oko, najpierw na pół - 50g później znów na pół 12,5 g. o wychodził ładny chlebek. Nie zrażaj się, próbuj. Zapisuj ile czego dałeś i jaki był efekt. Pamiętaj też o kolejności składników, najpierw płyny, później mąka i drożdże. Pozdrawiam. :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie z każdego ciasta musi być kula. Jeśli jest wiecej mąki żytniej albo chlebek jest na zakwasie to ciasto jest raczej luźne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na 500 g maki daje 350 ml wody.... cieplej

dalem dokladnie 12 g drozdzy hleb padl.

dalem 5 g drozdzy to jest plaski ale lepszy niz poprzednio.

dlatego wlasnie pytam co robie zle bo troche sie zapetlilem :)

Przy pieczeniu chleba zasada jest taka: lepiej mniej drożdży niz więcej :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tez sie dorobilem wreszcie automatu do chleba. Kupilem jednak Moulinexa OW 6000 bo stwierdzilem, ze raz a porzadnie.

zrobilem juz 4 chleby i WSZYSTKIE sa plaskie, nie sa wyrosniete. Widac, ze wyrastaja, gora jest ladnie zaokraglona, zaczyna sie pieczenie i chleb pada :)

wszystkie skladniki sa odmierzone idealnie, waga laboratoryjna bo mam mozliwosc taka sobie zabrac z pracy , wiec dokladnosc jest ogromna. Nie mam pojecia co robie zle. Moze zla temperatura wody do mieszania tego?

- O jakiej temperaturze dodajecie wody do skladnikow?

- ile tej wody na wypiek 750g

- ile dajecie drozdzy, takich w sreberku z lodowki, w kostce , intensywnie pachnacych?

Ja czasami daję nawet taką zimną z kranu...

A próbowałeś z suchymi drożdżami ? Jedna łyżeczka to mniej więcej 2, 5 grama.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na chleb 750 g proponuję 300 ml wody i ok 500 g mąki , może być mieszana czyli pszenna , żytnia , wieloziarnista. Woda najlepiej letnia ok. 25C. Najpierw woda , sól, cukier , olej potem mąka, drożdże dać na końcu , najlepiej wszystko w temp. pokojowej. W przepisach zaleca się używać suchych drożdży w ilości od 1 do 2 łyżeczek , taniej jednak użyć drożdży świeżych w przeliczniku 1 łyżeczka suchych 9 g świeżych, poniżej sprawdzony przepis na chlebek mieszany , postaram się wkleić zdjęcie jak się upiecze, zamiast zakwasu można dodać troszkę więcej drożdży,jeśli chlebek najpierw rośnie intensywnie potem opada to daliśmy za dużo drożdży albo wody, pozdrawiam.

Przepis na chleb mieszany:

300 ml wody (ok 25C)

1 łyżka cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 łyżka oleju

zakwas 40g

drożdże świeże 9-10g

mąka : 240g pszennej 550 , 70g żytniej 750, 100 g żytniej pełnoziarnistej np 2000, 100 g pszennej pełnoziarnistej np 1850

ziarna np siemię, słonecznik, pestki dyni - po łyżce

Wlać wodę, wrzucić sól, cukier , olej, potem 3/4 wymieszanej mąki. potem zakwas , resztę mąki , na wszystko pokruszyć drożdże. Program chleb pełnoziarnisty, po 20 minutach wrzucamy ziarna, Na półtorej godziny przed końcem możemy posypać chleb makiem lekko wgniatając w ciasto.

Po wyciągnięciu z foremki można zwilżyć spód i boki wodą .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.