Skocz do zawartości

Ciasto ,,szefa"


Gość paulinka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 1 paczka krakersów - 3 paczki herbatników - 1 krem karpatkowy (robić jak na opakowaniu) - 1 śmietana 30% 0,5l (łaciata) - 2 razy śmietan-fix - gorzka czekolada lub wiórki kokosowe do posypania ciasta - orzechy laskowe Wykonanie: Puszkę mleka zanurzyć całą w wodzie i od momentu zagotowania gotować 2,5 godziny. Na blachę wyłożoną folią aluminiową ułożyć herbatniki, posmarować kremem karpatkowym. Na krem ułożyć krakersy i po ugotowaniu mleka, gorące mleko ułożyć na krakersy, rozsmarować po całości i posypać kawałkami orzechów laskowych. Pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem ok. 2 min, dodać 2 śmietan-fix i 2 łyżki cukru pudru. Po ubiciu na gęsto wyłożyć na blachę. Posypać wiórkami lub gorzką czekoladą i postawić w chłodne miejsce. Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam serdecznie! Takie ugotowane mleko w puszce musi dobrze samo wystygnąć i dopiero wtedy się otwiera. Ja je gotuję na wolnym ogniu spokojnie sobie stygnie do następnego dnia. Moja wersja tego ciasta jest troszkę inna.Dla mnie to ciasto było za słodkie więc udoskonaliłam je dodając brzoskwinie zalane galaretką. Zamiast krakersów i herbatników piekę biszkopt jasny z 6 jajek przekrojony na pół i biszkopt orzechowy. Krem karpatkowy (u mnie budyniowy - jak w cieście z czarnej porzeczki -przepis jest na forum) mieszam z ugotwnym mlekiem skondensowanym. Układam następująco biszkopt jasny nasączony sokiem z brzoskiwinii ze spirytusem, krem tofii, biszkopt orzechowy, bita śmietana, biszkopt jasny nasąsczony ponczem, krem tofii(cieniutka warstwa) brzoskwinie pokrojone w plastry i zalane tężejącą galaretka brzoskwiniową. Można teżejącą galaretkę posypać wiórkami kokosowymi. Przepyszne ciasto tez w tej wersjii. Polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Magdaleno przepraszam, ze tak dlugo musiałas czekać, a oto moje ciasto Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru,6 łyżek oleju, 1 szklanka maki, 2 łyżki proszku do pieczenia. Z powyższych składników upiec biszkopt. Ostudzone ciasto przekroic na 2 blaty. Ciasto orzechowe: 4 białka, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru, 5 dag orzechów mielonych, 5 dag orzechów drobno posiekanych, 5 dag kokosu, 3 dag rodzynek, 1 łyzka maki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Rodzynki zalewamy goraca wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie osączamy je na sitku, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier z następnie żółtka. Wszystko razem ubijamy na puszystą masę. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem mielonymi i posiekanymi orzechami., dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pieczemy w tej samej blasze co biszkopt w temp. 180 o C ok. 40 min. Przygotowanie masy: Zagotawać 1/2 litra mleka z 1/3 szklanki cukru . Dodać rozprowadzone w 1/2 szkl. mleka(zimnego) 1,5 łyżki mąki pszennej i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotować, stale mieszając przez 3 minuty. Ostudzić. 1 kostkę masła roślinnego ucieramy na puch(najłatwiej robotem) i stale ubijajac dodawać po łyżce zimnej masę mlecznej i ugotowanego mleka słodzonego z puszki. Gdy skłądniki się połaczą dodajemy małymi porcjami mały kieliszek spirytusu. Przygotowanie masy śmietanowej: 0,25 l śmietany 30%, opakowanie cukru waniliowego, 1 smietan-fix Śmietanę ubic z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Poncz: 3/4; szkl. soku z brzoskwiń, 1 kieliszek spirytusu, 2 łyzeczki soku z cytryny Układać następująco: 0,5 biszkoptu nasączyć ponczem, 3/4; kremu tofii, ciasto orzechowe, bita smietana, 0,5; biszkoptu nasączonego ponczem, reszta kremu tofii, brzoskwinie pokrojone w plastry i zalane galaretką brzoskwiniowa. Smacznego i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.