Gość paulinka Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2005 Składniki: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 1 paczka krakersów - 3 paczki herbatników - 1 krem karpatkowy (robić jak na opakowaniu) - 1 śmietana 30% 0,5l (łaciata) - 2 razy śmietan-fix - gorzka czekolada lub wiórki kokosowe do posypania ciasta - orzechy laskowe Wykonanie: Puszkę mleka zanurzyć całą w wodzie i od momentu zagotowania gotować 2,5 godziny. Na blachę wyłożoną folią aluminiową ułożyć herbatniki, posmarować kremem karpatkowym. Na krem ułożyć krakersy i po ugotowaniu mleka, gorące mleko ułożyć na krakersy, rozsmarować po całości i posypać kawałkami orzechów laskowych. Pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem ok. 2 min, dodać 2 śmietan-fix i 2 łyżki cukru pudru. Po ubiciu na gęsto wyłożyć na blachę. Posypać wiórkami lub gorzką czekoladą i postawić w chłodne miejsce. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2005 rewelacja.ósmy cud świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorin_je Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2005 Ciasto jest naprawde super robiłam kilka razy. Ale musze powiedziec ze na smacznym wystepuje to samo ciasto pod nazwą Toffi :) pozdrawiam pa pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drita Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2005 Witajcie! Mam pytanie odnośnie mleka, tzn - otwieracie gorącą puszkę mleka? Słyszałam, że takie puszki lubią robić wielkie buuum!! Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2005 Witam serdecznie! Takie ugotowane mleko w puszce musi dobrze samo wystygnąć i dopiero wtedy się otwiera. Ja je gotuję na wolnym ogniu spokojnie sobie stygnie do następnego dnia. Moja wersja tego ciasta jest troszkę inna.Dla mnie to ciasto było za słodkie więc udoskonaliłam je dodając brzoskwinie zalane galaretką. Zamiast krakersów i herbatników piekę biszkopt jasny z 6 jajek przekrojony na pół i biszkopt orzechowy. Krem karpatkowy (u mnie budyniowy - jak w cieście z czarnej porzeczki -przepis jest na forum) mieszam z ugotwnym mlekiem skondensowanym. Układam następująco biszkopt jasny nasączony sokiem z brzoskiwinii ze spirytusem, krem tofii, biszkopt orzechowy, bita śmietana, biszkopt jasny nasąsczony ponczem, krem tofii(cieniutka warstwa) brzoskwinie pokrojone w plastry i zalane tężejącą galaretka brzoskwiniową. Można teżejącą galaretkę posypać wiórkami kokosowymi. Przepyszne ciasto tez w tej wersjii. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdalena Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2005 Dana! Napisz przepis w całości Twój jak robisz pozdrawiam Magdalena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 Magdaleno przepraszam, ze tak dlugo musiałas czekać, a oto moje ciasto Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru,6 łyżek oleju, 1 szklanka maki, 2 łyżki proszku do pieczenia. Z powyższych składników upiec biszkopt. Ostudzone ciasto przekroic na 2 blaty. Ciasto orzechowe: 4 białka, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru, 5 dag orzechów mielonych, 5 dag orzechów drobno posiekanych, 5 dag kokosu, 3 dag rodzynek, 1 łyzka maki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Rodzynki zalewamy goraca wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie osączamy je na sitku, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier z następnie żółtka. Wszystko razem ubijamy na puszystą masę. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem mielonymi i posiekanymi orzechami., dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pieczemy w tej samej blasze co biszkopt w temp. 180 o C ok. 40 min. Przygotowanie masy: Zagotawać 1/2 litra mleka z 1/3 szklanki cukru . Dodać rozprowadzone w 1/2 szkl. mleka(zimnego) 1,5 łyżki mąki pszennej i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotować, stale mieszając przez 3 minuty. Ostudzić. 1 kostkę masła roślinnego ucieramy na puch(najłatwiej robotem) i stale ubijajac dodawać po łyżce zimnej masę mlecznej i ugotowanego mleka słodzonego z puszki. Gdy skłądniki się połaczą dodajemy małymi porcjami mały kieliszek spirytusu. Przygotowanie masy śmietanowej: 0,25 l śmietany 30%, opakowanie cukru waniliowego, 1 smietan-fix Śmietanę ubic z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Poncz: 3/4; szkl. soku z brzoskwiń, 1 kieliszek spirytusu, 2 łyzeczki soku z cytryny Układać następująco: 0,5 biszkoptu nasączyć ponczem, 3/4; kremu tofii, ciasto orzechowe, bita smietana, 0,5; biszkoptu nasączonego ponczem, reszta kremu tofii, brzoskwinie pokrojone w plastry i zalane galaretką brzoskwiniowa. Smacznego i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 bardzo zaciekawiło mnie to ciasto które podała dana-moze ktoś robił i sie wypowie :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Witam! Dana bardziej widoczny byłby przepis gdybyś go zamieściła pod swoim tytułem, bo przepis jest apetyczny i na pewno więcej osób zaciekawi :razz: Pozdrawiam Czy też jesteście tego zdania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karola91 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 prawie identyczne ciasto juz sie tu pojawilo pod nazwa 3bit, tylko bez orzechow. Ciasto jest naprawde rewelacyjne, kaloryczne, ale co tam:D z orzechami to chyba bedzie eksplozja w buzi... takie dobre, pycha!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.